Utflod

Spørsmål

Hei,

Jeg er en jente på 26 år som har gått til lege flere ganger for å bli behandlet for urinveisinfeksjon. I tillegg har jeg noen spørsmål om kjønnsykdommer.

Det begynte med at jeg følte meg generelt utilpass og fikk mer utflod (hadde nesten ingenting før). Den er gul-hvit og lukter ikke vondt, men det er ekkelt likevel. I tillegg følte jeg meg "hoven" ved urinveiene.

Jeg gikk til Olafiaklinikken og de tok prøver av urinrøret og skjeden, der de fant betennelsesceller. Jeg tok Klamydiaprøve. I tillegg fikk jeg to tabletter som skulle tas med en gang, som ville hjelpe dersom det var Klamydia. (Kjæresten min ble behandlet samtidig, og vi hadde ikke sex i denne erioden - det gjelder ved alle kurene jeg nevner nedenfor også).

Klamydiaprøven var negativ og siden jeg fremdeles hadde de samme plagene var jeg igjen på Olafiaklinikken og betennelsescellene var der fremdeles. De tok prøve av både Mykoplasma Genitalis og Klamydia. Begge var negative. Fikk igjen en engangsdose med samme medisinen (som jeg dessverre ikke husker hva heter.). Det hjalp heller ikke denne gangen.

Jeg fikk ny time fordi jeg fremdeles hadde de samme plagene, og betennelsescellene var der fremdeles, det samme var utfloden og følelsen av å være hoven. Nå fikk jeg en 14 dagers kur med Doxylin 100 mg.

Jeg leverte så urinprøve til min fastlege, og fikk opplyst at det er blod i urinen. Da jeg har fått utfloden tilbake (den forsvant under antibiotikakuren) lurer jeg på hva dette kan være for noe, og om det kan være farlig å gå med dette. Nå vet jeg ikke om jeg orker å oppsøke lege flere ganger, samtidig som jeg uroer meg for hva det er.

Jeg kan opplyse at jeg har hatt fast partner i 1 1/2 år. For to år siden hadde jeg dessverre ubeskyttet sex i Spania og er forferdelig redd for å være smittet av noe. Dette har gitt meg masse angst.

Jeg har aldri hatt symtomer på noe, bortsett fra urinveisinfeksjonen. Jeg for sikkerhets skyld testet meg for Klamydia, Herpes, Hiv og Hepatitt, og alle prøvene er heldigvis negative.

Nå har jeg imidlertid lest at det er flere infeksjoner som kan være asymtomatiske, for eksempel syfilis. Bør jeg teste meg mot dette også?? (Viktig å få svar på. Er det flere sykdommer jeg kan ha utsatt meg for og bør teste meg for? Jeg har hørt at man kan få herpesutbrudd først etter flere år etter smitte. Hvor vanlig er dette??

Jeg har hatt veldig, veldig mye angst ved å ha gått og bekymret meg om dette og det er viktig å få svar på det.

Det største problemet er faktisk denne angsten...Ps! Har aldri hatt symtomer på de overnevnte sykdommene.

På forhånd takk for svar!

Relevante sykdommer/medisiner: Yasmin p-piller

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg tror nok sjansen for at du har en alvorlig sykdom er svært liten, men jeg skjønner godt at du er bekymret når du merker slike symptomer uten at du får noe klart svar på hva som forårsaker dem.

Det høres ut som om du er blitt undersøkt svært nøye når det gjelder de forskjellige kjønnssykdommene. De testene som brukes i dag er svært nøyaktige så du trenger nok ikke å bekymre deg for noen av de sykdommene som du allerede er blitt testet for.

Når det gjelder syfilis så gir den sykdommen andre symptomer en de som du beskriver. Her får man først et sår på kjønnsorganene som er smertefullt, i tillegg blir lymfeknutene i lysken svært store og vonde. Dette varer i noen uker for så å forsvinne helt. Så, etter vel 1-4 måneder, får man igjen symptomer i form av feber og hudutslett på overkroppen og litt utover armene og beina. Det er altså ingenting som tyder på at det er syfilis du har.

Herpes høres heller ikke særlig sannsynlig ut. Denne sykdommen gir væskende og smertefulle sår rundt skjedeåpningen, før dette kjenner man gjerne en kraftig svie og brennende følelse i dette området.

Slik jeg forsår det så har du i hovedsak to symptomer, økt utflod samt det du beskriver som hovenhet ved urinveiene.
Når det gjelder utflod (leukorè) så er dette vanlig hos kvinner, imidlertid så skriver du at den har forandret seg den senere tiden og da kan det være tegn på at noe ikke er som det skal. Siden utfloden ikke lukter vondt er det ikke så veldig sannsynlig at det skyldes en infeksjon. Mest sannsynlig er det nok at ett eller annet har påvirket enten hormonbalansen din og/eller den lokale bakterieveksten i skjeden.
Til vanlig finnes der mange bakterier i skjeden som er helt normale og tilhører kroppens naturlige miljø. Av og til kan denne bakteriefloraen bli forstyrret slik at bakterier eller sopp som vanligvis ikke hører hjemme der får sjansen til å vokse opp. Dette kan ofte gi symptomer i form av svie, kløe, og/eller økt utflod.
En av de vanligste årsakene til dette er bruk av p-piller. Enkelte slike preparater kan gi slike symptomer som du beskriver, både ved å forandre lokale forhold i skjeden (f.eks. surhetsgraden), eller ved å forandre hormonbalansen.

Den p-pille typen som du bruker har også slike mulige bivirkninger så det er fullt mulig at det er dette som forårsaker plagene dine. Slike bivirkninger kan komme lenge etter at man første gang begynte å bruke preparatet.
Jeg ville i første omgang forsøkt å bytte p-pillemerke og se om dette etter en stund gjorde at symptomene bedret seg eller i beste fall forsvant. Alternativet kan være å ikke bruke p-piller en stund og heller basere seg på andre prevensjonsmiddler.

Skulle ikke dette hjelpe og du fremdeles har plagsomme symptomer så ville jeg bestilt time hos gynekolog slik at hun eller han kan undersøke deg med tanke på andre årsaker. Slike symptomer som du beskriver kan også være forårsaket av en soppinfeksjon noe som er svært vanlig hos kvinner.

Håper dette var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-