Utflod, redd for kreft og for gynekologisk undersøkelse

Spørsmål

Hei :)

Jeg har hatt utflod med litt blod i de siste 3 mnd. Noen ganger rosa og noen ganger brunt. Det er ikke ofte men det har skjedd 1-2 ganger i mnd. Jeg har ikke noen andre plager og det er ikke i forbindelse med mensen eller to dager på rad. Eller etter sex. Jeg har hatt litt uregelmessig mens før dette da jeg har den annenhver uke en stund. Dette nevnte jeg for nevrologen min i forbindelse med Lemtrada behandlingen i fjor og det var normalt. Har ikke nevnt dette jeg tar opp nå. Men jeg googlet og da er det bare kreft jeg får opp. Men jeg er så redd for gynekologisk undersøkelse og jeg tipper jeg må ta det da.
Har ikke tatt celleprøve. Jeg er 30. Bruker ikke prevansjon eller andre legemiddel enn Lemtrada.

Håper dette ikke ble for rotete! På forhånd takk :)

Svar

Hei.

Ja, du som alle andre kvinner bør ta celleprøve hvert 3.år, det er helt klart. Det er 2-3 minutter med en situasjon som mange ikke synes er så veldig grei kun hvert tredje år, og det må jo virkelig sies å være en lav pris å betale for en så god forsikring mot livmorhalskreft.
En annen sak er at du skriver at du er redd for gynekologisk undersøkelse. Det er faktisk nesten en fordel, for da vil du nok ganske garantert bli overrasket over at er så mye mindre ille enn du hadde tenkt deg.
Og så er det jo dette med at vi mennesker i aller høyeste grad er i stand til å velge ting som vi synes er ubehagelige, ting vi er redde for osv. Vi er jo på ingen måte nødt til å velge det mest behagelige til enhver tid!
Slik kan du tenke om en gynekologisk undersøkelse, for her må du motivere deg for å få gjort det, naturligvis.

Lemtrada kan gi celleforandringer i livmorhalsen som en sjelden bivirkning, så det at du bruker denne, er et medvirkende argument for at du skal gå til gynekologisk undersøkelse nå.
Det er naturligvis ikke mulig å uttale seg konkret om hva årsaken til din utflod er, over nettet og uten undersøkelse. Men kreft er jo avgjort en minst sannsynlige årsaken, rent statistisk. Når det er sagt, så kan naturligvis du som alle andre mennesker også få kreft, og det er en medvirkende grunn til at jeg anbefaler deg en undersøkelse hos gynekolog nå. Men ikke fordi jeg "tror" at du har kreft, for det er jo slett ikke noe vi skal tro noe som helst om, men vite. Men det er fordi det skal utelukkes, og fordi du ved den gynekologiske undersøkelsen også vil få svar på hva utfloden din skyldes. Vi kan tenke på bakterielle ubalanser i vagina, hormonelle årsaker, infeksjon m.v. Lemtrada kan også gi blødningsforstyrrelser og soppbetennelse i skjeden.
Du har ikke stilt noen konkrete spørsmål i din henvendelse til oss, men jeg håper mine råd og min høyttenking her kan være til nytte for deg. Følg rådet, og ha det bra.