Utflod og kløe

Spørsmål

Jeg er 73 år,fjernet livmor og livmorhals og eggstokker for 38. År siden .var ikke kreft. Har sydd opp skjede for ca 15 år. Siden. Har har clostridium diffisile etter antibiotika kur,fikk fæses satt inn i tarmen og ble bra. Har irritabel tarm og mye luftplager. I den senere tid har jeg hatt litt utflod fra skjeden,noe jeg synes er merkelig,har også klødd mye. Har vært hos gynekolog ,hun undersøkte med ultralyd og tok prøve som har blitt analysert på sykehuset.fikk beskjed at det var normalt.Er det normalt i min alder å ha litt utflod og svakt rosa farge på den? Hva bør jeg gjøre nå.

Kvinne 73

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Det er ikke normalt at man får endringer i kroppen, som f.eks. nyoppstått rosa utflod som kan bety at det er litt blod i utfloden. Nå har du fjernet hele livmoren, og det gjør det hele  enklere, for da kan man utelukke at det kan være ondartede forandringer i livmorslimhinnen eller livmorhalsen.

Du har nylig (?) vært til gynekologisk undersøkelse og det ble ikke funnet noe unormalt, så da kan man utelukke forandringer i skjeden som polypper eller sår (det er meget sjelden å finne ‘farlige’ forandringer i skjeden).


Jeg ser for meg følgende forklaringer på dine symptomer med utflod og kløe:

· Du har tilsynelatende hatt en alvorlig tarminfeksjon og har sikkert fått mye antibiotikum før du fikk en vellykket fæcesbehandling? (Antibiotikum kan også ha vært årsak til din tarminfeksjon ?). Du kan ha fått sopp som både kan gi kløe og utflod. Det kan behandles med stikkpiller eller tablett som kan fås uten resept på apoteket.

· På samme måte som antibiotikum har gitt deg endring i tarmflora, kan det også gi endring i bakterieflora i skjeden. Stikkpiller med melkesyre kan forsøkes.

· Østrogenmangel kan medføre at de normale melkesyrebakterier forsvinner og fremmede bakterier invaderer i skjeden. 


Jeg vil anbefale deg å starte med lokal østrogen, enten Ovesterin stikkpiller eller krem som kan kjøpes uten resept. Noen synes at det er litt klisset, og da er Vagifem vaginaltablett et godt alternativ, men da må du ha resept. Jeg gjør oppmerksom på at den lokale østrogenbehandlingen ikke har ‘skumle ‘ bivirkninger, da det virker lokalt i skjeden. Østrogen brukes daglig i to uker, deretter to ganger i uken.

Best var det å få en ny vurdering hos legen, men hvis det er lang ventetid, kan du forsøke behandling med reseptfrie legemidler: Kjøp Pevaryl kombinasjonsbehandling (stikkpille +krem) og fortsett med lokal østrogen. Alternativt hvis det ikke er mistanke om sopp, bruk østrogen som anført, evt. i kombinasjon med melkesyrestikkpiller (effekten diskuteres, men det kan ikke skade).

Litt rart at du ikke fikk lokal østrogen av gynekologen, ble det diskutert?

Jeg håper du blir kvitt ditt problem, men jeg ser ikke at det er grunn til bekymring.

Vennlig hilsen Mette

PS kløe kan ses ved kroniske hudforandringer, men jeg går ut fra at dte ble utelukket ved den gynekologiske undersøkelsen. Jeg kan ikke se at de medisiner du bruker kan være årsaken.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-