Utflod fra bryst

Spørsmål

Jeg er plaget med grønn utflod i det ene brystet.Det er ca 1 år siden jeg oppdaget det.Har tatt prøve hos legen nå og den var helt fin, ingen betennelse. Jeg skal i november få utført en brystreduksjon. Så det jeg lurer på er om det er noen risiko å operere med denne utfloden i brystet. Bør jeg få atibiotika før operasjonen..Dette har jeg vært plaget med før, første gang ettter fødsel i 1990. Det som kommere ut er mørkegrønt og seigt.

Kvinne, 37 år

Svar

Hei!

Hvis du har tatt prøver hos legen (bakterieprøve av selve utfloden, evt. infeksjons-blodprøver) som har vært negative, samt at du ikke har symptomer på betennelse i brystet (dvs. lokal varme, rødme, ømhet og/eller hevelse i brystet), er det lite sannsynlig at utfloden skyldes betennelse i brystet og det vil da ikke ha noen hensikt å bruke antibiotika før operasjonen. Så lenge det ikke er tegn på infeksjon, vil denne utfloden ikke innebære noen risiko i forbindelse med operasjonen.

Imidlertid synes jeg det er grunn til å få utredet dette videre med undersøkelse hos legen din og mammografi (hvis du ikke allerede har gjort det), fordi sekresjon fra brystene noen ganger kan være et tegn på brystkreft. Dette gjelder spesielt hvis utfloden er blodig (noe legen din enkelt kan sjekke på kontoret med hemofec-prøver som man også bruker for å teste for blod i avføringen).
Jeg legger ved et utdrag fra en artikkel hentet fra brystkreftsenteret vårt:

”Væsking fra brystvortene er oftere et tegn på en godartet tilstand enn på brystkreft. Væsken kan være klar eller gul, melkeaktig, brun, gulgrønn eller tydelig blodtilblandet. Noen medikamenter kan også forårsake væsking fra brystvortene.

Det er ganske vanlig at middelaldrende kvinner har litt væsking fra brystvortene. Denne kan ha flere farger og konsistenser, og er som regel ufarlig. Men i noen få tilfeller kan væskingen skyldes en ondartet svulst. Derfor bør det gjøres en skikkelig undersøkelse hos legen for å utelukke dette.

Væske fra brystet på grunn av en ondartet svulst er nesten alltid blodtilblandet. Dersom det blir påvist blod, skal det alltid gjøres full trippeldiagnostikk (se dette under "andre undersøkelser"). Selv ved blodig sekresjon er det bare i rundt 5 %; av tilfellene at man finner at dette skyldes en ondartet tilstand. ”

Utfloden fra brystet ditt trenger altså ikke være noe galt, men du bør utelukke at det er noe.
Ønsker deg lykke til med operasjonen i november.