Uteblitt menstruasjon

Spørsmål

Jeg har ikke hatt mensen på 4 måneder, og lurer på om hva som kan være årsaken til dette? Jeg har det siste halve året slanket meg ca.13 kilo, og har i perioder gått på såkalte ”harde” dietter. Nå spiser jeg imidlertid normalt, men er svært opptatt av å ha et sunt kosthold, og er opptatt av å ikke spise ”for mye”. Jeg trener ca.2-3 ganger i uken med moderat tempo. Jeg er 170 cm høy og veier 55 kilo. Er det for lite? (Jeg trives med kroppen min slik den er nå, og ønsker ikke å forandre den.) Er det noe jeg kan gjøre for å få mensen tilbake?
Jeg lurer også på om uteblitt menstruasjon kan ha sammenheng med en eventuell kjønnssykdom? (Jeg har ikke vært hos gynekolog på to år) Jeg har bl.a. hørt at klamydia kan føre til sterilitet. Hvordan foregår en klamydiatest?
Som du sikkert forstår så lider jeg av en form for ”legeskrekk”, og håper derfor at dine svar kan hjelpe meg som en psykisk forberedelse hvis du mener at jeg bør bestille en time hos legen. Hvilke undersøkelser tror du han/hun vil foreta?

I det siste har jeg dessuten oppdaget litt blod på papiret etter å ha tørket meg i endetarmen etter å ha vært på toalettet. Hva kan være årsaken til dette? Er det farlig?

Jente, 23

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det du forteller er noe som flere som slanker seg for mye for fort opplever. Man mister menstruasjon, og det henger sammen med at kroppen faktisk ikke tåler så godt slik "hurtigslanking". Under en slik slankeprosess klarer ikke kroppens hormoner "å følge med" - og det blir ubalanse i dette systemet. Derfor, mensen uteblir. Så nå er det nok viktig at du "lar kroppen litt i fred" og spiser normalt. Du sier at du har sunt kosthold, men du har nok tatt litt kraftig i i forhold til slanking.
Klamydia kan riktig som du sier føre til sterilitet, og denne sykdommen kan ofte ikke gi noen symptomer. Men en prøve på klamydia er ikke noe vond å ta, og gjøres enkelt uten smerte hos en lege.
Det du forteller om at du har litt blod på papiret - og at det er friskt blod - tyder på at du nok har fått hemorider; og det er ikke farlig. Men uansett, du forteller om forskjellige ting som jeg nok synes det er viktig at du går til lege med. Selv om du har "legeskrekk" - du har ingen ting å grue deg for!

Har du spørsmål om Sexologi?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Haakon Aars SEXOLOGEN
Pris fra 310,-