Uteblitt menstruasjon, men negativ graviditetstest

Spørsmål

Hei:) Jeg har prøvd å bli gravid de siste mndene, har brukt clearblue for å finne eggløsningsdagen. Etter forrige periode har jeg ikke fått mens (er 11dager over) og d har aldri skjedd at jeg har hoppet over mensen tidligere. Har tatt ca 5 tester, den siste i forgårs og alle har vist negativt. Kan det være at jeg likevel er gravid og kan få positiv test etterhvert? Bør jeg oppsøke lege dersom mensen ikke kommer? Og hvordan rekner jeg ut når jeg har eggløsning neste gang når syklusen plutselig blir så ustabil? Håper at du kan gi meg noen tips om hva jeg bør gjøre :) har ikke barn fra før.

Svar

Hei kvinne 32.

Du forteller at menstruasjonen har uteblitt (11 dager over), men likevel har fått negativ graviditetstest. Det er mulig å være gravid med negativ test, som oftest fordi man har tatt testen før HCG-nivået har rukket å stige til det nivået som gir utslag på testen. Testene gir utslag ved forekomst av hormonet hCG som dannes i morkaken når en kvinne er gravid. Det må nå et visst nivå før det skilles ut såpass store mengder i urinen at graviditetstesten blir positiv, og pleier sammenfalle med forventet menstruasjon (ca 14 dager etter eggløsning/befruktning). At du er 11 dager over kan være et tegn på graviditet, men da skulle man forvente at graviditetstesten viste positivt svar innen nå. Det har gått noen dager siden du skrev spørsmålet ditt her, så kanskje har du allerede har fått en positiv test innen du leser dette. Men dersom ikke, kan det hende at du denne gangen ikke har hatt eggløsning eller har hatt eggløsning mye senere enn det du pleier. Det gir en lengere syklus – og dermed utsatt menstruasjon og negativ test.

Du lurer på hvordan du kan regne ut når du har eggløsning ved ustabil syklus: Kvinner som har en regelmessig syklus på ca 28 dager, vil ha eggløsning ca 2 uker etter forrige menstruasjon med et lite vindu på noen få dager der man kan bli gravid. Det eksakte tidspunktet kan variere fra måned til måned og det kan derfor være lurt å bruke eggløsningstester eller være oppmerksom på kroppslige symptomer på eggløsning. Er det uregelmessige menstruasjoner med lengere opphold mellom hver menstruasjon, vil eggløsningen kunne beregnes til å være ca 2 uker før menstruasjon. Men det kan også forekomme uregelmessige blødninger uten forutgående eggløsning, feks. ved mye stress.

Dersom menstruasjonen din ikke kommer, men graviditetstesten fremdeles er negativ, kan du oppsøke lege. Noen kvinner produserer hCG svært sent, og en veldig sjelden gang tester ikke kvinnen positivt på urinprøven. Dersom du har fortsatt negativ test og ingen menstruasjon nå i dagene fremover, kan du be om å få tatt en blodprøve på legekontoret for å sjekke om du er gravid. Det er også helt i orden å be om råd og oppfølgning hos legen sin dersom man ønsker barn, men har uregelmessige sykluser eller dersom det skulle gå lang tid med forsøk uten å lykkes.

Jeg dette var til hjelp, og ønsker deg lykke til videre.

Med vennlig hilsen
Thea Steinert