Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Usikkerhet med eggløsningssticks

Spørsmål

Hei! Jeg og min samboer har forsøkt å bli gravide siden april 2020. Jeg gikk før dette ca. 10 år på p-piller (microgynon, oralcon). 2 uker etter p-pilleslutt fikk jeg min normale menstrasjon tilbake, og syklusen har vært jevn siden (mellom 26-28 dager). Jeg har flere ganger brukt eggløsningstest, som i noen perioder har detektert kun maksimal fertilitet, mens i andre både høy og maksimal fertilitet (clearblue sin digitale eggløsningstest). Min siste menstrasjon var 11 desember, og ut ifra mine egne beregninger skal jeg ha hatt eggløsning en av dagene omkring juleaften. Jeg testet for eggløsning 22, 23 og 24 desember, hvor det på alle dagene ga utslag på høy fertilitet (det vil si økning i østrogen hvis jeg husker riktig). Jeg hadde dessverre ikke nok tester igjen til å detektere eventuell maksimal fertilitet (LH-økningen), men tenkte ikke mer over det før mensen plutselig uteble. Nå er jeg på syklusdag 30, som vil si at mensen er forsinket. Jeg tok en graviditetstest på torsdag 07.01.21 (ikke morgenurin) (digital med tidlig deteksjon) som viste «ikke gravid». Jeg har siden tiden rundt mulig eggløsning hatt murrende følelse nederst i magen som kan minne om menssmerter, og trodd flere ganger at mensen kom uten at den gjorde det. I tillegg har jeg de siste dagene hatt varierende og stikkende smerter over/bak skambenet og i sidene av lokasjonen til livmor. Det jeg nå lurer på er følgende: 1) Når jeg har fått påvist en økning av østrogen på eggløsningstest, er det da sannsynlig at jeg har hatt eggløsning som normalt? 2) Kan jeg ha testet graviditet for tidlig, og hvor lenge bør jeg eventuelt vente før jeg tester på nytt? 3) Er det mulig at hCG ikke har blitt påvist ved testing? 4) Er det eventuelt andre grunner som kan føre til at mensen forsvinner ut av det blå, og hva kan man isåfall gjøre for å få mensen tilbake på sporet? Det har til info ikke vært noe stress eller lignende utenom det vanlige, ingen overdreven trening og jeg er normalvektig.

Kvinne 27
Svar

  

I en normal syklus stimuleres mange egganlegg, men bare ett (stort sett) modnes til eggløsning. Under vekst av det utvalgte egget produseres økende mengder av østrogen, og når produksjonen over en viss tid har produsert en viss mengde av østrogen, så blir det signal om at det skal utsendes hypofysehormonet LH som gir eggløsning. Man regner med at den fruktbare periode er seks dager som avsluttes på eggløsningsdagen. Ved å bruke LH-test, så påvises bare de siste to fruktbare dager, hvis man også tester østrogen-nivået, så får man de siste fire fruktbare dager. Du har brukt sticks for både østrogen og LH.

Det kom utslag for østrogen, men hadde ikke sticks til å teste for LH. Menstruasjonen var ikke kommet på dag 29. HCG negativ.

Til dine spørsmål:

1) Når jeg har fått påvist en økning av østrogen på eggløsningstest, er det da sannsynlig at jeg har hatt eggløsning som normalt? Svar: Det kan man ikke si noe om, da må man vite når LH toppet seg

2) Kan jeg ha testet graviditet for tidlig, og hvor lenge bør jeg eventuelt vente før jeg tester på nytt? Svar: det kan være svaret på at menstruasjonen var en dag forsinket. Vent et par dager og ta en ny test. Det kan også være en meget, meget tidlig abort. Slikt forekommer relativt ofte

3) Er det mulig at hCG ikke har blitt påvist ved testing? Svar: Tydeligvis er det ikke påvist HCG. HCG-testen er en sikker og følsom test

4) Er det eventuelt andre grunner som kan føre til at mensen forsvinner ut av det blå, og hva kan man isåfall gjøre for å få mensen tilbake på sporet? Svar: det kan være mange årsaker til at menstruasjonen uteblir, men det er alt for tidlig å spekulere på forklaringer. Hvis du ikke får menstruasjon i løpet av tre måneder, så kan man starte utredning og evt få behandling for å sette i gang eggløsning.

Det kommer på Lommelegen mange spørsmål om eggløsningstester. Jeg synes at ‘sund fornuft’ er bedre enn sticks. Du har meget regelmessige menstruasjoner og kan regne med å ha eggløsning på dag 12-14, og de fruktbare dager er da fra dag 7-9 til dag 12-14 (dag 7 til 14) . Samleie 2-3 ganger i denne perioden er optimalt. 

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-