Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

urinveisinfeksjon etter samleie

Spørsmål

Hei. I januar i år opplevde jeg en traume, ikke av en sexuell karakter, men etter dette har jeg vært mye syk. Jeg har fått meg en ny sexuellpartner, så jeg har sex flere ganger i uken. Jeg får påvist urinveisinfeksjon hver mnd. Det starter med at jeg kjenner ett lett trykk i blæra en dag, dagen etter lukter det søtt av urinen min og det svir når jeg tisser. Jeg har to ganger testet urinen for kjønnssykdommer, men prøven er negativ på dette. Jeg tisser etter samleie og drikker mye vann, spiser c vitaminer og tar alle forhåndsregler, men uvi kommer tilbake igjen. Hvorfor er det sånn? Ikke vært plaget tidligere, bare nå etter traumen og ny partner. Hadde også en bakteriell vaginose i denne perioden. Så nå er jeg usedvanlig lei av mitt underliv.

Kvinne 38
Svar

  

Nå forteller du ikke hva slags traume det dreier seg om, men jeg antar at det er et psykisk traume?

Du har ny seksualpartner og har hyppige samleier. Det er ikke uvanlig å få bakteriell vaginose i en slik situasjon. Miljøet i skjeden kan lett endre seg så det blir en ny bakterieflora, men det jeg forstår er det ikke det, men de hyppige urinveisinfeksjoner som er det største problemet. 

Man har begrepet ‘honeymoon cystitt’ som beskriver det vanlige med å få urinveisinfeksjon når man er nygift (i gamle dager!) eller med en ny partner. Ved samleie presses bakterier opp i urinrøret og videre til blæren hvor de kan formere seg til å gi oppvekst til urinveisinfeksjon. Jeg går ut fra at urinen hver gang er sendt til dyrking så man vet hvilket antibiotikum de er følsomme for?

Du gjør det riktige med å tømme blæren kort tid etter samleie så bakterier som er kommet inn i urinrøret skyldes ut. Sur urin (evt. med tranebær, selv om det ikke er vitenskapelig vist at det er effektivt) og rikelig drikke er også gode råd. Men det hjelper altså ikke. Forsøk å skifte samleiestilling så penis trykker mindre på forreste del av skjeden/urinrøret. Få utført en gynekologisk undersøkelse, evt. henvisning til urolog, om det fortsetter.

Jeg håper det ordner seg så du får et bedre forhold til ditt underliv.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-