Urinveisinfeksjon etter samleie

Spørsmål

Hei Min samboer får ofte urinveisinfeksjon etter samleie. Vi klarer ikke helt å finne en sammenheng for når hun får det og ikke. Hun får det selv om vi er veldig nøye med å ikke komme borti anus. Hun bruker ofte en vibrator til «oppvarming», og mener selv at vibratoren irriterer ett eller annet der nede, slik at hun får UVI. Vibratoren vaskes før og etter bruk. Jeg bruker kondom, og mener selv at UVI’en kan komme fra meg hvis jeg ikke er nøye med håndvask før samleie, og bakterier kommer fra mine hender til kondomen til samboer. Det begynner å ble ganske frustrerende for oss. Er det mulig å få UVI fra en ren vibrator? Eller er det andre grunner?

Kvinne 37

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg tror ikke at urinveisinfeksjon (UVI) etter samleie skyldes bruk av vibrator eller urene hender (via kondom). Urinveisinfeksjon etter samleie er et kjent problem som betegnes ‘honeymoon cystitis’. I underlivet hos kvinner finnes tarmbakterier, uansett hvor renslig man er med vask og tørking etter avføring (alltid tørke bakover !). Ved samleie vil det lett kunne føres bakterier mot urinrøret som videre kan krype opp til urinblæren og vokse til symptomgivende infeksjon. 

Hvordan kan det unngås? En enkel forhåndsregel er å tisse kort tid etter samleiet så fremmede bakterier skylles ut. Noen ganger kan det være forandringer i skjede/urinveier som disponerer for UVI, f.eks. en utposing under urinrøret (divertikkel). En gynekologisk undersøkelse vil kunne avsløre det. Det har vært anbefalt tranebærsaft for å forebygge UVI, men effekten er omdiskutert. 

Altså til ditt spørsmål om at en vibrator kan medføre UVI, så mener jeg at svaret er nei. Det er som anført andre grunner. 

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Ishita Barua
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-