Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Urinlekkasje ved sex

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med hyppig vannlating. Jeg tar tranebær og emselex hver dag, om jeg ikke tar det kan jeg tisse meg ut hvor som helst. Men problemet er at det går utover sexlivet mitt. Jeg tisser når vi har sex og må konsentrere meg for ikke å gjøre det. Og det er veldig ubehagelig. Urinrøret blir verre ved sex. Hva er det jeg kan gjøre? Hilsen Kristine

Kvinne 31

Kvinne 31
Svar

Det du beskriver er sannsynligvis ‘overaktiv blære’ hvor blæren sender signaler om at den nå vil tømme seg, og dette signal kommer så sterkt og plutselig at det kan bli lekkasje. Det betegnes også urgency/urge inkontinens. I og med at du bruker Emselex, kan jeg regne ut at du allerede har vært hos lege. Emselex avslapper blæren, tranebær er for å hindre urinveisinfeksjon. Hvis du ikke allerede har vært vurdert ved spesialsenter, så bør du be om henvising til et senter for inkontinensproblemer, de finnes på de fleste større sykehus, enten på gynekologisk eller på urologisk avdeling. De kan da foreta en grundig utredning og foreslå behandling. Det er andre legemidler enn Emselex som kan forsøkes.

Urinlekkasje ved samleie er selvsagt et stort problem. Jeg kan ikke gi annet råd enn å tømme blæren rett før samleiet. Noen samleiestillinger hvor det kommer mindre trykk mot blæren kan forsøkes, f.eks. sideleie.

Du kan lese mer på her: Overaktiv blære - Lommelegen

Vennlig hilsen Mette