Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Urinlekkasje eller annet?

Spørsmål

Jeg er 78 år, frisk bortsett fra artriose i ledd med moderate smerter. Episoden jeg skriver for skjedde i dag da jeg satte meg til skrivebordet. Jeg fikk en form for utflod, eller jeg tisset på meg, men uten å få en trang til å tisse. Det bare kom på en slik måte at jeg trodde det var blod, eller det lignet en start på en mens eller som den følelsen det var da vannet gikk ved en av mine fødsler. Da jeg raskt kom på do og tok av meg langbuksa var det ikke mulig å holde igjen, men det sildret og rant nedover lårene mine. Det kom såpas mye at jeg måtte vaske bukse og dusje meg selv. Det var tynt og uten farge, luktet ikke noe spesielt. Jeg konkluderte med meg selv at det var tiss, men at vanlige lukke muskler fungerte ikke. Kan det være væske som kommer fra livmoren? Kan det være vanlig inkontinens av urin uten at jeg har opplevd det før? Jeg har jo opplevd å komme sent til do uten at jeg klarer helt å holde meg, så litt kommer i buksa, men dette opplevdes så ulikt. Det kom så plutselig, så mye og så helt uventet.

Kvinne 78
Svar

  

Du har gitt en god beskrivelse av ‘lekkasjen’, og jeg er enig med deg i at det er en merkelig opplevelse, spesielt at du ikke fikk forvarsel med vannlatingstrang og at det var så stor en mengde væske som kom ut. Og at det ikke var typisk for urin. 

Urininkontinens kan oppstå ved forskjellige sykdommer i nervesystemet, men du har tilsynelatende ikke andre nevrologiske symptomer?

Du er inne på om det kan ha kommet fra livmoren. Her kan det samle seg opp væske, men ikke i så stor mengde som du beskriver. Det kan komme væske fra en eggleder hvis det foreligger en svulst eller har vært en infeksjon, men også her er det ikke de store mengder som du beskriver.

Jeg vil foreslå at du tar det opp med din fastlege, evt. med henvisning til gynekolog for ultralyd eller til CT-undersøkelse på en røntgenavdeling. Ikke vent for lenge med å få det avklart.

Vennlig hilsen Mette