Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Urinlekkasje Blødning ved samleie

Spørsmål

Hei Jeg har i et halvt års tid nå hatt problemer med hyppig vannlating. Jeg har et stort problem med å holde meg når jeg først må. Det har vært hendelser hvor jeg har tisset på meg. Og at det kommer litt hvis jeg hoster, nyser etc. Jeg kan også våkne midt på natten av at jeg må på toalettet. Jeg er 22 år og har ikke født noe barn. Dette begynte når jeg startet på p sprøyte, og jeg fikk en bivirkning som var at jeg ble tørr i kjeden, som førte til at jeg iblant begynte å blø under samleie med kjæresten. Jeg gjør knipeøvelser, da jeg leste at dette skulle hjelpe, men har enda ikke merket noe særlig forandring. Jeg hadde en ganske kraftig urinveisinfeksjon noen mnd tilbake også, hvis dette kan være en av grunnene! Jeg sjekket meg for klamydia for en stund siden og hadde ikke det da og har bare vært med kjæresten i ettertid! Vet du hva dette kan være? Eventuelt noe tips? Da dette begynner å bekymre meg veldig På forhånd takk :)

Kvinne 22
Svar

  

Det første du beskriver av symptomer er vannlatingsproblem med hyppig trang og lekkasje hvis du ikke kommer på do i tiden. Det betegnes ‘urgency eller urgeinkontinens’ Det kan skyldes en kronisk irritasjon i blæren, at noe trykker på blæren (typisk hos gravide hvor en stor livmor presser på blæren, men det er ikke tilfelle hos deg), evt. en forstyrrelse i de nerver som kontrollerer blærens fylling og tømming. Her er det ofte legemidler (tabletter) som er behandling

Lekkasje ved hoste, nysing etc. betegnes ‘stress-inkontinens’, noe som er vanligst hos kvinner som har født og som skyldes en svekket bekkenbunnsmuskulatur. Her kan knipeøvelser hjelpe, evt operasjon hos de noe eldre kvinner med symptomet.

Jeg godtar ikke tørre slimhinner i skjeden på grunn av p-sprøyten som forklaring på blødning ved samleie. Det skyldes oftest forandringer på livmorhalsen som infeksjon, polypp eller kjertelrik slimhinne (‘ektopi’)

Til dine spørsmål:

· Vet du hva dette kan være? Svar: Det er som du ser mange mulighet for både det med vannlatingen og det med blødning. Det må utredes hos fastlegen og evt. hos en gynekolog.

· Eventuelt noe tips? Svar: det er ikke noe du bare skal se an. Det bør undersøkes. En vanlig gynekologisk undersøkelse, ultralyd av underlivet (hos gynekolog) og evt. undersøkelse av blæren (utføres av gynekolog på sykehus). Det kan også bli aktuelt med en urodynamisk undersøkelse hvor man undersøker forhold ved blæren når den fylles og den tømmer seg.

Så bestill time hos din fastlege så fort som mulig for å få satt i gang undersøkelser.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-