Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Urininkontinens

Spørsmål

Hei Jeg er en frisk og sprek dame på 63 år som de siste ukene har opplevd behov for hyppigere vannlating. Jeg må veldig fort på do og det lekker litt. I går kveld var jeg ute å gikk en lang tur og måtte tisse veldig. Jeg var langt hjemmefra og greide ikke holde meg. Jeg har litt svak murring over symfysen og det føles som jeg må tisse hele tiden. Ikke smerter eller svie. Jeg bruker ingen medisiner heller ikke østrogen. Urinen er lys gul og virker ikke misfarget. Jeg trener en del og har ikke hatt problem med inkontinens i de forbindelsene. Litt ved hosting og nysing. Jeg er ikke overvektig. Hva kan det være?

Kvinne 63
Svar

  

Plutselig endring i vannlatningsmønsteret er et symptom som krever nærmere undersøkelse. 

Det første man tenker på er om det kan være en urinveisinfeksjon på gang, også selv om det ikke er svie ved vannlatingen. Det kan testes ved at du tar en steril urinprøve med til din fastlege. Bruk et helt rent lite glass for urinoppsamling. La den første urinporsjon renne ut, så samler du urinen i glasset. Det man betegner som ‘midtstråleurin’. Legen vil kunne teste om det er tegn på infeksjon og evt. videresendeurinprøve til laboratorium for dyrking.

Det kan være forandringer i nervesystemet som gir en slik endring, men du har tydeligvis ingen andre symptomer som f.eks. svimmelhet eller gangproblem.

Så bør man alltid tenke på om det kan være en svulst i bekkenet, f.eks. på eggstokken, som trykker på blæren. Fastlegen vil sikkert utføre en gynekologisk undersøkelse og ved mistanke henvise deg til gynekolog som kan utføre ultralyd.

Mange ganger finner man ingen forklaring, men hvis symptomet fortsetter, så kan det avhjelpes med legemidler.

Tilstanden du beskriver betegnes ‘urge inkontinens’ eller ‘hastverksinkontinens’ .

Vennlig hilsen Mette