Uregelmessig mens og utflod

Spørsmål

Har tre barn. Fikk siste barn i oktober-02. Fikk mensen tilbake mens jeg ammet. Alt var normalt det første året. I januar iår begynte jeg å blø mye sterkere enn ellers + at jeg fikk blodig utflod i mellom menstruasjonene. Hver blødning varer nå i 10-14 dager. Sluttet å amme i april i år. Kan blø etter samleie, og kan ha smerter ved samleie, alt etter som hvor jeg er i syklusen.Tok celleprøve i november-03. Den var normal. Var hos gynekolog i februar. Der ble det tatt ultralyd uten at det ble funnet noe. Gynekologen sa at det kunne være en hormonforstyrrelse pga. at jeg ammet. Nå er det 4 mnd. siden jeg sluttet å amme, og ennå blør jeg 14 dager i strekk, med 14 dagers pause. I denne pausen kan jeg ha blodig/ brunlig utflod. Jeg er bekymret, og lurer på om det er noe alvorlig galt med meg. Kan jeg ha endometriose? Hvorfor er blødningene så kraftige? Hadde nedfall av blære etter siste fødsel, men denne er nå på plass. Kan det ha noe med dette å gjøre? Merker at jeg må oftere på do når jeg har mensen enn ellers. Kan det hjelpe med hormonspiral, og bør jeg kontakte lege for andre undersøkelser? Hvilke undersøkelser/ prøver kan jeg eventuelt ta?

Kvinne, 31 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er vanligst at det er hormonforstyrrelser som forklarer slik uregelmessig menstruasjon. Uregelmessige blødninger inkluderer blødning etter samleie.

Den vanligste årsaken er psykososialt stress, og kan dukke opp i livskriser, ved stress eller langvarige reiser. Overgangsalderen er selvfølgelig en aktuell årsak, men ikke hos deg. Blødningene kan ha sammenheng med svangerskap, eller infeksjon i livmorhalsen eller livmoren, noen ganger en livmorhalspolypp. Også livmorkreft og livmorhalskreft kan gi blødning, emn det synes også lite sannsynlig hos deg ut fra alderen.

For å komme nærmere svaret bør det selvsagt gjøres GU, kanksje et halvt år etter den forrige. Noen blir bedre av spiral, andre blir verre. Uten en slik vurdering og konkrete blodprøveverdier er diagnosen ganske umulig å stillover internett.

Jeg synes det må tas blodprøver på infeksjon, celleprøver av utflod /samt bakteriologi , evt mikropskopisk undersøkelse og dyrkning av utfloden. Dessuten ultralyd av bekkenet.

Hvis det foreligger en hormonforstyrrelse, er det som regel medisin å få som korrigerer forstyrrelsen.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn