Uregelmessig mens og hormonbehandling

Spørsmål

Hei! Jeg har problemer med å få mensen uten å bruke p-piller, Legen har skrevet ut Trisekvens til meg for 1 år siden, jeg ønsker nå å ta dem i bruk. Ønsker "normal" blødning og vil på sikt prøve å få barn. Hvordan går jeg frem ved bruk av Trisekvens, skal jeg ha opphold etter å tatt 28 tabletter? (finner ikke bruksanvisning ser du) Og for å øke sjansen for å bli gravid bør jeg vel fortsette med en hormonbehandling?

Kvinne, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !
Når jeg leser ditt spørsmål nøye, virker det på meg som du egentlig har 2 spørsmål her, og disse må holdes fra hverandre, da behandlingen sannsynligvis vil være forskjellig for disse 2 ønskene:

1) Du ønsker normalisering av mensen.
2) Du ønsker graviditet på sikt.

Svar på spørsmål 1, normalisering av mensen:
Dette vil du sannsynligvis få ved å starte med Trisekvens. Dette er forøvrig ikke en P-pille, men et østrogen/hormontilskudd. Du vil også sannsynligvis kunne få mensen ved å begynne med en p-pille.

Når det gjelder bruken av Trisekvens, så er der 12 blå, 10 hvite og 6 røde tabletter i pakken. Du skal ta en tabl daglig hele tiden, uten opphold. Menstruasjonsblødning opptrer da vanligvis når de røde tablettene taes. Hvis man har en mens, skal man helst starte behandlingen på 5.menstruasjonsdag, men hvis man ikke har mens kan man begynne når som helst. De ligger vel etterhverandre i brettet, og skal taes i den rekkefølgen de ligger. Går da ut fra at de blå ligger først, deretter de hvite og så de røde. NB Dette er altså IKKE en p-pille, og du kan tenkes å bli gravid mens du bruker disse. Hvis du blir det, må du raskest mulig slutte med dem, da man helst ikke skal kombinere disse med graviditet.

Men; det å få en regelmessig mens, f.eks. med hjelp Trisekvens, betyr ikke at du nødvendigvis har løst problemet med å bli gravid. Alt du da har gjort, er bare å få i gang normal menstruasjon. Dersom du har problemer med å bli gravid, er ikke Trisekvens den hormonbehandlingen man benytter.
Og det bringer meg over på svar på ditt andre ønske; å bli gravid på sikt.

Dersom du har problemer med å bli gravid, må du utredes for årsaken til dette av din lege, bl.a. ved at han tar blodprøver, evt ultralyd av eggstokker m.v., evt henvise deg videre til gynekolog.
Du spør om du bør bruke en hormonbehandling for å øke sjansen for å bli gravid. Det avhenger av årsaken til dine problemer med å bli gravid, og det er dette du evt må utredes for, slik at riktig type behandling, evt hormoner, kan startes.
Men altså, du slår ikke "2 fluer i en smekk" med å regulere mensen med Trisekvens.

Forøvrig legger jeg til at dersom du ikke får regelmessig mens av Trisekvens, vil man vanligvis forsøke et sterkere preparat som heter Trisekvens Forte som inneholder mer hormoner. Men det er best å forsøke med "vanlig " Trisekvens først.

Håper dette var svar på dine spørsmål, og lykke til !