Uregelmessig mens og barneønske

Spørsmål

Er ei jente på 28 år. Jeg og samboeren min ønsker oss barn. Men her kommer problemet. Jeg har alltid hatt veldig uregelmessig mens, til tider har den uteblitt helt i lange tider uten at jeg kan se noen spesielle årsaker. Så da er spørsmålet, hva bør jeg gjøre nå? Finnes det noen behandling/medisiner? Hva tror du fastlegen min vil anbefale meg å gjøre?

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Det at du har uregelmessig mens er ikke til hinder for at dere kan bli gravide, men det gjør det jo litt vanskeligere å beregne når du er mest fruktbar. Like før mensen, under menstruasjon og like etter menstruasjonen er du minst fruktbar. Et par uker etter begynnelsen av menstruasjonen kommer det vanligvis eggløsning, og da er du mest fruktbar. Dere bør prøve over en lengre periode før det blir nødvendig å konsultere lege.

Hvis dere ikke lykke så bli gravide må dere begge undersøkes, med gynekologisk undersøkelse, blod- og sædprøver. Hormonpreparater kan få menstruasjonen inn i et normalt spor, men det kan ogsp være andre mulige årsaker til at dere ikke blir gravide.

Lykke til!