Ureg. blødninger/menstruasjoner

Spørsmål

Hei! Jeg har et problem som har vart siden jeg var 13 år og fikk mensen første gang, så jeg må ta med en del detaljer her for å forklare. De første 13 årene fra jeg fikk mensen kunne det gå flere måneder imellom hver mens, noen ganger bare en måned, og de varte i nøyaktig 7 dager
En del smerter og kraftige blødninger, noe klumper.
- Rett før jeg ble 26 var det en endring. Jeg var nesten ferdig med en menstruasjonsperiode da jeg plutselig kjente noe som ”datt” ned innvendig. Det var en stor klump med levret blod e.l. Dette skjedde deretter ofte, menstruasjonen stoppet ikke, det varte over ett og et halvt år - av og på. Når det var som verst måtte jeg løpe på toalettet med en gang jeg kjente noe, for jeg blødde igjennom bind og alt som var.
- Jeg kviet meg men gikk til slutt til lege 1,5 år senere. Jernlagre og blodprosent helt på bunn. Begynte med Eugynon p-piller for å få syklusen på rett kjøl. Det fungerte bra på mensen men jeg var mye kvalm. Gikk over til Microgynon etter 3 måneder og det fungerte veldig bra. Mensen helt presis på dagen hver måned. Jeg var til flere undersøkelser med ultralyd etc. for å utelukke knuter i livmoren eller cyster på eggstokkene. De fant ingen ting, alt så normalt ut.
- 3 år etter da jeg skulle til ny lege for å få resept på flere p-piller anbefalte han Yasmin i stedet for Microgynon, vet ikke hvorfor det skulle være bedre. Da jeg kjøpte de nye pillene (mye dyrere!) leste jeg en tykk ”bok” som fulgte med hvor det var massevis av advarsler mot bivirkninger, og ansvarsfraskrivelse fra produsentens side, så jeg ble redd for å fortsette med p-piller. Jeg bestemte meg for å slutte på dagen, og håpet at 3 år med p-piller hadde fått min syklus på rett kjøl.
- Ett år senere: fikk antydninger til de første blødningene, og de kom litt blod eller litt brun utflod med ujevne mellomrom i tiden framover.
- Etter ytterligere et halvt år: fikk ”ordentlig” menstruasjon, men veldig kraftig og med mye klumper.
- Så gikk jeg til akupunktør, investerte mye penger og 5-6 mnd. på det, merket at jeg ble påvirket av nålene, men det rettet seg ikke helt. Siste mens under påvirkning av nålene varte i ca. 10 dager. Nå er det ca. 5-6 uker siden, og jeg har denne gangen hatt mensen i nesten 10 dager igjen uten at det har gitt seg. Nå har jeg fått store klumper igjen som gjør at jeg må løpe på toalettet med en gang jeg kjenner de kommer. De kommer fortsatt litt blod eller brun utflod innimellom menstruasjonene, så jeg må gå konstant med bind. Jeg kjenner ingen ting før mensen begynner, så jeg tar ikke sjansen på ”ulykker”.

Jeg lurer på følgende:
- Er min tilstand veldig uvanlig, eller et kjent problem?
- En lege anbefalte hormonspiral, men dette kan vel ikke være bra for en person som ikke har født barn? Dessuten har jeg lest om hormonspiraler at de vanligvis fører til blødninger mellom mens og da er jeg jo like langt?
- er det realistisk å tro at jeg har mulighet for å bli gravid, og vil min sitasjon være en risiko for at et svangerskap ikke skal gå som normalt?
- Er hormonspiral, p-piller eller hysterektomi mine eneste alternativer? Er redd for å begynne på pillene igjen.

Håper dere kan hjelpe meg til å få et normalt liv

Relevante sykdommer/medisiner: Jeg er ca. 30 kilo overvektig og har vært det siden de første ”styrtflodene” begynte. Men jeg har ikke vært mye overvektig de årene fra da jeg fikk min første mens og de neste 13 årene uten normal syklus.
Blodtrykk, blodsukker, kolesterol og hormoner er som de skal, og det har det alltid vært (bortsett fra da jeg hadde blødd så mye).
De fleste på morssiden i familien min har hatt hysterektomi i 40-50-års alderen pga. knuter på livmoren. Men iflg. tidligere undersøkelser så har jeg ikke dette problemet.

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

- Er min tilstand veldig uvanlig, eller et kjent problem?
*
Nei, denne tilstanden er ikke uvanlig. Den skyldes ureg./uteblitte eggløsninger. Da blir livmorslimhinnen overstimulert av østrogen og vil gi sterke og langvarige blødninger med forskjellig intervall. Tilstanden k a n ha noe med overvekten å gjøre. Kunne du gå ned 5-10 kg ville det kanskje rette på deg.

- En lege anbefalte hormonspiral, men dette kan vel ikke være bra for en person som ikke har født barn? Dessuten har jeg lest om hormonspiraler at de vanligvis fører til blødninger mellom mens og da er jeg jo like langt?

*
Du kan gjerne anvende hormonspiral selv om du ikke har vært gravid. Noen får småblødninger første tiden, men 30% blir helt blødningsfrie senest etter noen måneder.

- er det realistisk å tro at jeg har mulighet for å bli gravid, og vil min sitasjon være en risiko for at et svangerskap ikke skal gå som normalt?
*
De aller fleste som ønsker det kan bli gravide, men noen må ha hjelp, enten med hormonbehandling eller annen assistert befruktning. Da vil graviditeten forløpe normalt.

- Er hormonspiral, p-piller eller hysterektomi mine eneste alternativer? Er redd for å begynne på pillene igjen.
*
Det kunne være verdt et forsøk å anvende progesterontabletter 10 dager hver cyklus, f. eks. fra dag 15 til dag 24, regnet fra en menstruasjons første dag. Ellers synes jeg forslaget om hormonspiral kanskje ville være det beste for deg.
Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-