Ung, men ønsker fjerne livmoren for å slippe plagsomme blødninger

Spørsmål

Hei lommelegen!

Jeg ønsker å fjerne livmoren. Noe jeg har tenkt på i flere år nå. Jeg har slitt med uregelmessig menstruasjon og kraftig blødninger, og har prøvd flere ulike prevensjonsmidler for å stoppe dette. Jeg har prøvd pille, noe som funker men jeg får helt syke heteslag og hormoner av det, som fører til irritasjon og sinneutbrudd. Hormonspiral har jeg også prøvd, men kroppen min taklet det ikke så jeg fikk uutholdelige magekramper og nedsatt matlyst så den tok jeg ut. Nå har jeg P-stav og det er et mareritt. Blødningene mine er ut av kontroll! Jeg kan blø i flere måneder i strekk, eller så lite som opptil én dag.

Konklusjonen jeg da kom med var at jeg gir opp prevensjonsmiddel og vil rett og slett fjerne livmoren. Jeg ønsker ikke barn i fremtiden så for meg tror jeg livet ville blitt 1000 ganger bedre uten livmoren.

Det jeg lurer på er hva er reglene på dette? Hvor lang tid tar det fra jeg konsulterer med legen til livmoren er fjernet? Og hva sier forskningen om dette?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei kvinne 22.

Du skriver at du har et ønske om å fjerne livmor pga uregelmessig menstruasjon og kraftige blødninger. Du har forsøkt p-piller, hormonspiral og P-stav, med mye bivirkninger eller uten effekt på den kraftige blødningen.

Det er ingen god idé å fjerne livmoren i din alder. Én av grunnene er at du kun er 22 år, og selv om du skriver at du ikke ønsker deg barn i framtiden så kan et slikt ønske kan endre seg. En annen grunn er at dette er siste utvei, og i en alder av 22 og med relativt få utprøvelser av andre alternativer vil nok neppe noen gynekolog operere deg. Det sagt så finnes ingen direkte aldersgrense eller regel for dette med å operere bort livmoren, alle kvinner må vurderes individuelt. I prinsippet er ingen operasjon i seg selv risikofritt, og denne typen inngrep er en stor operasjon, som i ettertid kan gi flere andre typer plager. Å operere den bort pga blødningsforstyrrelser slik som du har, er dette siste løsning etter at alle andre alternativer er forsøkt eller overveid.

Jeg vet ikke om du allerede har vært hos en spesialist, men om du ikke har vært til gynekologisk utredning må du skaffe deg en slik legetime. For å kunne gi deg gode råd om hva du kan gjøre, er du nødt til å bli undersøkt grundig for å finne årsaken til at du har store eller langvarige blødninger til tross for prevensjonsbruk. Det er samtale og undersøkelse med en spesialist som avgjør de råd du måtte få. Du bør få undersøkt blodprosenten din (blør du så mye at du har lave jernlagre/lav blodprosent?), få utelukket seksuelt overførbare infeksjoner og få en ultralydundersøkelse som kan utelukke eller påvise blant annet livmorknuter eller fortykket livmorslimhinne, som kan gi kraftige blødninger.

Det finnes flere alternativer til operasjon som du bør undersøke (rådfør deg med gynekologen):
Du står nå på p-stav, og da du fremdeles har blødninger kan du i en periode på ca 1-3 måneder forsøke Microgynon (eller Oralcon) i tillegg. Det er mange som da opplever å bli blødningsfrie mens de bruker Microgynon, og etterpå ha mindre sjanse for mellomblødninger.
Minipillen og andre progesteronholdige piller kan brukes ved langvarige eller kraftige blødninger. Likevel, noen får småblødninger av denne.
Traneksamsyre er et legemiddel som hindrer blødninger. Denne kan dog ikke gis til kvinner som har økt risiko for blodpropp.
NSAIDs er en gruppe legemidler som kan brukes av kvinner dersom menstruasjonen er stor, og i tillegg smertefull.

Her står listet opp noen forslag, og hva som passer for deg må du finne ut av sammen med gynekologen din. Du kan selvsagt forhøre deg med gynekologen også, om dine tanker om å operere bort livmoren din, det helt i orden å få en second opinion. Gynekologen kan da også nevne relevante risikoer ved en slik operasjon, det har jeg ikke listet opp her. Men som sagt er mitt råd å forsøke andre alternative metoder først. Jeg tror det finnes gode muligheter for å få hjelp med blødningsforstyrrelsene dine uten å gå så drastisk til verks som å la seg operere.

Håper dette gav deg nyttig informasjon. Lykke til!

Med vennlig hilsen
Thea Steinert

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn