Underlivssmertet

Spørsmål

Hei. Jeg har slitet med underlivssmerter i flere år, med svie og brennende smerte følelsen av urinveisinfeksjon. Levert flere urinprøver men de ser fine ut, vært også hos forskjellige gynokologer men alt ser greit ut. Prøver tatt mot soppinfeksjon osv men der også ingen funn. Prøvd meg litt med melkesyretabletter og kortisonkrem uten noe hell. Samleie er nesten uaktuellt for meg pga at jeg er redd for smerten etterpå. Håper du kan hjelpe meg evt at jeg kan prøve noe så jeg kan dempe smertene, går ut over livet mitt.

Kvinne 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg er litt i tvil ut fra din beskrivelse om smertene er lokalisert til blæren eller til skjeden? Kanskje det er vanskelig å lokalisere hvorfra de kommer?  Her er mine tanker om din håpløse situasjon:  

• Smerter i urinblæren kan skyldes den godartede tilstand ‘interstitiell cystitt’. Den kan ikke påvises ved en urinprøve, men det må utføres cystoskopi (kikkertundersøkelse av blæren, evt. med prøve av slimhinnen i urinblæren. Det må utføres hos urolog, urinveisspesialist.  

• Så er det smertene i vagina som gjør at du ikke kan ha samleie. Det er ille for en kvinne i ‘sin beste alder’. Infeksjoner er tilsynelatende utelukket, og det er –det jeg kan forstå- ikke synlige forandringer. Kan det være tilstanden vulvodyni? Det er betegnelse for kroniske smerter i vulva (det ytre kjønnsorgan) av brennende og sviende karakter hvor andre veldefinerte vulvasykdommer er utelukket. Man vet ikke sikkert hva som er årsaken, en slags overfølsomhet i vevet? Det er forsøkt med ulike legemidler som Sarotex (egentlig antidepressiv medisin), Gabapentin/Lyrica, lokalbehandling med lidokain salve i skjedeinngangen. Du må prøve å få henvisning til en vulva-klinikk som finnes ved de større sykehus i Norge. Ventetiden er lang, kanskje ett år, men du har vært plaget lenge og utredet uten at man er kommet videre.  

• Ved kroniske smerter relatert til vannlating og samleie må man også tenke på den godartede sykdom, endometriose. Dine symptomer er ikke typiske, men det må være i bakhodet. Tilstanden kan stort sett bre påvises ved laparoskopi (kikkhullsundersøkelse i narkose). Det kan forsøkes behandling med hormonspiral eller p-pille uten pause så menstruasjonen blir borte. (OBS at ved vulvodyni kan p-pille forverre situasjonen).  

Det var mine tanker, men diskuter mine forslag med din fastlege som jo har mye mer informasjon om deg enn jeg har fått i ditt korte spørsmål.  Jeg håper inderlig at du kan få hjelp. Vennlig hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn