Underlivssmerter

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 25 år som siden november ( 4.syklus nå) hatt en stikkende smerte( eller mer et ubehag) , nederst i høyre del av magen, dvs underlivet. Smertene kommer noen dager jevnt gjennom dagen, mens andre ganger kan jeg oppleve to stikk på en dag. Det virker som at de på et vis følger syklusen. Jeg har "vanlige" menstruasjonssmerter første og evt. andre dag i menstruasjonen, mens resten av dagene har jeg svært lite eller ingen smerter eller ubehag. Så virker det som det tar seg opp og jeg har disse "stikkene" i 3-5 dager etter menstruasjon, litt pause eller lite ubehag en stund, og så er det som om det tar seg opp mot eggløsning (da har jeg utflod samtidig), så roer det seg litt ned, før det tar seg opp i frekvens og styrke til menstruasjonen kommer. Det kjennes ut som typiske eggløsningsmerter, for det har jeg alltid hatt, bare at nå kommer de og går gjennom syklusen. Jeg kan også ha denne stikkende smerten eller ubehaget i korsryggen, da også på høyre side, og dette virker også som det tar seg opp mot eggløsning og mot menstruasjon. Jeg var hos fastlegen min med dette og hun mente at de smertene jeg hadde var vanlige eggløsningsmerter. Hun kjente på magen etter noen form for ubehag eller oppfylning, men sa at alt kjentes normalt ut (gjennomførte ingen gynekologisk undersøkelse). Hun konkluderte med at dette virket å være eggløsningsmerter. Hun nevnte endometriose, men mente at symptomene ikke var helt typiske for det. Noen ganger kan det også stikke mot venstre side og litt høyere opp på høyre side av magen (ca rett over hoftekammen), men som regel ned mot høyre side av underlivet. Jeg har ingen unormale blødninger, ingen sykdomsfølelse, andre mageplager eller vektendring. Har regelmessige menstruasjoner, men syklusen kan variere litt. Går ikke på P-piller og er ikke gravid. Kan jeg stole på legen min, og slå meg til ro, eller burde jeg be om en ny undersøkelse asap? Eller kan jeg se det an, evt. hvor lenge? Jeg er livredd for at dette er kreft!!

Kvinne 25
Svar

  

For å ta det du engster deg mest for: eggstokkreft, så er det intet ved symptomene som gir mistanke om dette. Stikkende smerter som kommer og går er ikke noe som tyder på eggstokkreft. Ulike former for godartede cyster gir sjelden smerter som du beskriver. Eggløsningssmerter kan være en forklaring, men de varer sjelden så lenge. Legen har omtalt endometriose som en mulighet.

 Endometriose er en godartet sykdom hvor det er vev som ligner på livmorslimhinnen, plassert utenfor livmoren f.eks. på eggstokker eller bukhinnen. Her er sykliske smerter typiske med smerter ved eggløsning og/ eller smerter i perioden før menstruasjon og ved start av menstruasjon. 

Endometriose kan som regel bare påvises ved kikkhullsoperasjon (laparoskopi) i narkose, det kan sjelden påvises ved en vanlig gynekologisk undersøkelse eller ved ultralyd. Likevel synes jeg at du bør få utført en gynekologisk undersøkelse, det er første undersøkelse ved mistenkt underlivssykdom. Det kan gjøres av din fastlege. Jeg synes du kan be ham/henne om en undersøkelse. Du skal vel også ha tatt celleprøve i og med at du er 25 år? Neste skritt er å forsøke p-pille som stopper eggløsning og stopper syklus. Microgynon er en meget brukt pille ved endometriose. Du bør ta den uten pause så du slipper å få menstruasjon. Får du likevel blødning, så stopper du i tre dager med pillen og start på nytt. Ny vurdering etter 3 måneder. Hvis det er effekt, kan du bare fortsette på ubestemt tid. Hvis den ikke hjelper, så kan du be om henvisning til gynekolog.

Det er mitt forslag, men det er ikke noe som haster i utredningen da dine symptomer ikke tyder på noe alvorlig.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-