Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlivssmerter, stikk nederst i magen

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 25 år som er plaget med underlivssmerter. Smertene forekommer som "stikk" , som regel helt nederst i magen ved hoftene, enten på høyre eller venstre side. Noen ganger stikker det høyere oppe, typ over hoften, andre ganger i lysken. Dette har vart siden november og det virker som om intensitet/frekvens avhenger av menstruasjonssyklusen (en topp rundt eggløsning og ved start av menstruasjonen). Noen ganger stikker det to ganger i løpet av dagen, andre ganger jevnt gjennom dagen, men det tar seg opp i perioden mellom eggløsning og menstruasjon. Er vant med eggløsningssmerter og milde/moderate menssmerter, i tillegg til at jeg kan ha en del PMS-plager som ømme bryst, angst, murring i nederst i magen. Jeg tok celleprøve høsten 2018, som var normal, og jeg har ingen plager som kvalme, utmattelse, vektnedgang eller blødninger. Er ikke gravid og går ikke på prevensjon. Er normalvektig, trener og spiser sunt. Har dog ganske sensitiv mage og reagerer lett på stress og mat. Disse "stikkende" smertene er ganske milde og er som regel som et type ubehag. De går ikke utover daglig funksjon, men ettersom de har vart så lenge fører de med seg veldig mye angst. Spør man Google får jeg beskjed om at jeg kan ha alt fra livmorhalskreft og eggstokkkreft med spredning til at plagene er psykiske. Jeg er livredd for at jeg går rundt med ubehandlet kreft eller alvorlig sykdom!! Jeg var hos vikar for fastlegen i januar og hun mente det bare var eggl. smerter (ingen gyn. unders), men jeg klarer ikke slå meg til ro med det. Jeg skulle hatt en time hos fastlege forrige uke, men den ble utsatt pga korona og jeg hadde da en e-konsultasjon. Hun mente det ikke var grunn til bekymring, men ville ha meg inn til en sjekk når presset la seg litt. Kan legge til at jeg av andre grunner har vært plaget med voldsom panikkangst med en del kraftige anfall siden i høst og sliter med mye muskelspenninger etter dette. Burde jeg få en sjekk hos lege raskt eller er det OK å vente litt?

Kvinne 25
Svar

  

For å svare på ditt spørsmål om du burde få en rask sjekk, så er mitt svar absolutt NEI, det er det ikke grunn til.

Du har smerter som kommer ved fast tidspunkter omkring eggløsning og ved start av menstruasjon. Det kan være ‘vanlige’ smerter som mange kvinner har ved eggløsning eller ved start av menstruasjon, og det kan være symptom på den godartede tilstand endometriose som ca. 10% av alle kvinner er plaget med.

Du må ha brukt uheldige søkeord i Google når du får så feilaktige svar.

Livmorhalskreft: smerter er ikke et symptom. Tidlige symptomer er utflod og/eller mellomblødninger. Dessuten hadde du celleprøve i 2018 som var negativ.

Eggstokkreft: gir ikke smerter som et tidlig symptom (dessverre for da ville den lettere ha vært oppdaget i tide). Rent logisk ville det være rart at kreft bare ga symptomer på faste tidspunkter i syklus, da ville symptomer komme helt uten systemog være mer eller mindre konstante.

Jeg håper at du kan slå deg til ro med dine symptomer.

Vennlig hilsen Mette