Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlivssmerter og endret syklus

Spørsmål

Hei! I forrige måned før mens fikk jeg noe så kjentes ut så et press i hofte/underliv på høyre side. Mensen var da 6 dager for sen, og når mensen kom forsvant presset, men det kom tilbake etter en dag. Etter det har pressfølelsen kommet og gått. Gikk noen dager uten å føle noen ting, men kom tilbake nå rett før forventet mens. Jeg kan kjenne presset stråle ned i lysken og bak til setet. Jeg må strekke ut foten når presset er på det verste. Bevegelse hjelper på presset. Nå skal jeg ha mensen igjen, og igjen er mensen for sen på dag 3. Dette er svært uvanlig for meg siden jeg alltid får mensen en dag for tidlig eller samme dag som forventet, og frykter at dette kan være noe farlig. Jeg sliter med helseangst, så når dette skjer blir jeg veldig engstelig. Grunnet gjentatte spontanaborter har jeg vært mye hos gynekolog, senest i midten av juli der jeg fikk beskjed om at alt så fint ut, celleprøve var også fin. Men klarer ikke å legge vekk tanken på at dette kan være tegn på eggstokk-kreft eller noe annet farlig. Har ingen mellomblødninger eller andre blødninger. Har time hos lege, men i påvente av timen har angsten tatt litt overhånd. Jeg har de typiske symptomer på at mensen skal komme, men den kommer ikke. Har tatt graviditetstest som var negativ.

Kvinne 28
Svar

  

Det du beskriver er ikke typiske tegn på eggstokkreft. Endring i syklus kan ha mange årsaker, f.eks. vekttap eller vektøkning som forstyrrer eggløsningen.  Normal eggløsning er nødvendig for normal syklus. Syklus på 25-35 dager er normalt (man regner fra første til første dag). Syklus kan endre seg i løpet av livet. Jeg går ut fra at du ikke bruker hormonell prevensjon som kan påvirke syklus?

Den vanligste årsak til underlivssmerter hos kvinner i fruktbar alder er sannsynligvis den godartede tilstand endometriose hvor vev av samme type som finnes inne i livmoren er plassert i bukhulen eller på eggstokker (og andre steder). Det gir typiske smerter før menstruasjon og under menstruasjon, noen ganger smerter fra eggløsning til menstruasjonen er i gang.

Du har time hos legen. Jeg foreslår at du lager en oversikt over dine smerter i forhold til syklus/menstruasjoner og tar med til legen. Man kan vanligvis ikke påvise endometriose ved en  gynekologisk undersøkelse med ultralyd. Det må kikkhullsundersøkelse (laparoskopi) til å stille diagnosen. 

Så ta det med ro, jeg ser ikke at det er grunn til stor bekymring, men klart at man gjerne vil vite hva som feiler en.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-