Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlivssmerter og blødning, endometriose?

Spørsmål

Jeg har helt siden tidlig pubertet slitt med sterke smerter under mensen, og veldig kraftige blødninger. Ble satt på p-piller da jeg var 13 for å prøve å minske smertene og blødningene. Fra 17-års alder gikk jeg på å-sprøyte, i 6 år, da uten blødninger (og heller ikke smerter), men fikk beskjed om at jeg måtte slutte med denne pga faren for å få benskjørhet. Tok 18 måneder etter siste sprøyte før jeg fikk tilbake blødning, og da blødde jeg så lenge og kraftig har jeg fikk jernmangel og lav blodprosent (blødde veldig kraftig i nesten 2 måneder). For å få meg til å slutte å blø ble jeg satt på p-piller (microgynon) av gynekolog. Dette fungerte delvis, en stund. For 5,5 år siden ble jeg henvist til en ny gynekolog (hadde flyttet) og denne gynekologen var første som nevnte muligheten for endometriose. Hun sa da at frem til det ble et enda større problem, skulle jeg ta dobbel dose microgynon hele tiden, ikke noe pillefri uke. Så på nyåret 2016 ble jeg og samboer enige om å prøve på første barnet. Jeg sluttet på pillene, og smertene var igang for fullt. Ble på nytt henvist til gynekolog, og de satte meg på venteliste til laparoskopi. Før dette ble aktuelt var jeg blitt gravid, så istedet for operasjon ble det ultralyd. Fikk gjennomført en laparoskopi etter første barnet, med inkonklusive svar, kirurgen tok kun en biopsi, fra ene livmorligamentet. Mistanken, i mitt tilfelle, er endometriose på tarmer og buk egg grunner symptomene jeg har. Så i november 2019 fødte jeg mitt andre barn. Siden da har jeg blødd, så og si daglig, med økende smerter. I mai fikk jeg satt inn en mirena spiral, og blødningene har blitt litt mindre, men de er der fortsatt. Nå med økende smerter, og konstante blødninger blir jeg ikke trodd av gynekolog på lokalsykehus. Føler at fastlegen gjør meg til prøvekanin angående medisiner, han skal absolutt ha meg til å prøve neurontin, lyrica, sarotex mot smertene. Hva vil du anbefale videre? Og hva ville du anbefalt iforhold til smertene?

Kvinne 31
Svar

  

Det er jo mye som tyder på at du har endometriose. Hvordan var det mens du var gravid? Hos de fleste blir smertene borte, iallfall i siste del av svangerskapet og inntil menstruasjonen kommer tilbake.

Du har forsøkt følgende behandlinger: p-pille, p-sprøyte, p-pille uten pause (dobbel dose med to piller hver dag ??) og nå hormonspiral. Det er alle behandling for endometriose, men litt rart at det virker en stund før smertene kommer tilbake. 

Du skal ikke oppfatte at du er en prøvekanin, for det er vanlig rutine at man først forsøker enkle metoder og ser deres virkning og så går videre til neste trin. Hvis man kan stoppe menstruasjonene helt, så vil det ofte være beste behandling. Hvis intet hjelper, så blir det smertebehandling som din lege har foreslått. Det er bare du som kjenner smerten, det må legen forholde seg til, men det er mulig at legen ikke tror at hormonbehandling kan hjelpe deg?

Hva jeg vil anbefale? Jeg vil foreslå at du på nytt blir vurdert av gynekolog. At det blir vurdert MR (med endometrioseprotokoll) for å vurdere om du har dyp endometriose. Inntil det er avklart kan du enten forsøke p-sprøyte på nytt, evt. med tillegg av f.eks. 50 mikrogram plaster for å hindre uheldig effekt på skjelettet. Du kan også forsøke GnRH-analog (Procren eller Zoladex) som setter deg i en kunstig overgangsalder. Hvis det virker, bør man gi deg tillegg av Activelle eller Livial.

Jeg håper at du kan få hjelp.

Vennlig hilsen Mette