Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlivssmerter og adenomyose. Vil p-piller fungere?

Spørsmål

Hei, jeg hadde en vaginal hysterektomi i desember 2018 pga Adenomyose og enorme smerter i mange år. Sliter fremdeles med store smerter i bekken/rygg og trykkfølelse i bena i ca 14 dager ifm eggløsning. Dette er et mareritt for meg og jeg fungerer ikke disse dagene. Har du noe tips til hvordan dette kan behandles? Det er vel ikke alle typer p-piller man kan bruke når man ikke lengre har noe livmor? Gynekolog på St Olavs mener jeg kan begynne med Qlaira. Denne p-pillen inneholder vel bare østrogen? Det kjennes ut til at jeg allerede har nok østrogen i kroppen da jeg har masse utflod etc under eggløsningen. Har tidligere brukt p-piller, men er plaget med psyken når jeg går på de. Håper du kan hjelpe meg, på forhånd takk.

Kvinne 40
Svar

Det er dessverre ikke alltid at man blir smertefri ved at livmoren fjernes. 

I tillegg til adenomyose i livmoren (livmorslimhinne i muskellaget i livmoren), kan du ha endometriose i bukhulen (livmorslimhinne på bukhinnen eller eggstokker), og de smerter vil fortsette selv om livmoren er borte. Typisk for endometriose er smerter som har et syklisk preg, som hos deg fra eggløsning til forventet menstruasjon 14 dager senere (eller i 14 dager for de som ikke har livmor). 

Det er forskjellige metoder for å stoppe eggløsningen. 

P-pille (Loette eller Microgynon har minst risiko for blodpropp), de bør tas uten pause for å skape et jevnt hormonnivå. Jeg vil ikke anbefale Qlaira da hormonnivået veksler gjennom syklus. Alle p-piller inneholder både østrogen og hormonet gestagen. Ulike sammensetninger av p-pille har ulik bivirkningsprofil, og det er stort sett gestagen-komponenten som er ulik. Det er ‘bare’ å prøve seg frem. 

Rene gestagenprodukter som proveratabletter (f.eks. 10 mg 1-3 ganger daglig), Primolut (5 mg daglig), Visanne (1 daglig), Cerazette (1 daglig) eller p-sprøyte. Her er det også å prøve seg frem. Jeg tror at jeg ville forsøke Primolut (5 mg daglig) som første forsøk. P-sprøyte som siste forsøk da det kan sitte veldig lengde i kroppen. 

• Hvis alt annet mislykkes, kan du forsøke GnRH-analog (Procren eller Zoladex sprøyte) som skaper en kunstig overgangsalder. Det vil som regel gi bivirkninger som hetetokter og nattesvette, evt med dårlig søvn. Da kan det gis tilleggsbehandling for å redusere bivirkninger. 

Be om ny time hos endometriosespesialisten på St Olav. 

Vennlig hilsen Mette

PS smerter i bekken og rygg kan også ha andre, ikke-gynekologiske, årsaker. Er andre muligheter utelukket?