Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlivsproblemer

Spørsmål

Hei! Nå i ca 2 år, har jeg følt på en konstant pulserende dunking og prikking i underlivet. Pulseringen er mer eller mindre alltid tilstede og veldig ubehagelig. Det svir og klør nedentil og lukter ikke særlig godt. Jeg har en følelse av å være skitten på grunn av alt som skjer nedentil. Har prøvd sopp kur på apotek reseptfritt uten hell.Svetter veldig mye nedentil også mer eller mindre konstant. Jeg har aldri hatt problemer med mensen smerter men nå i det siste har jeg fått så ekstreme smerter at jeg nesten holdt på å besvime en gang. Jeg følte meg helt forferdelig og hadde kjempe vondt i rygg og mage. Kroppen min ble helt fjern og rar.Og måtte dra hjem ifra skole fordi jeg ikke holdt ut selv med Ibux. Smertene er verst første og andre dagen. Dette har jeg hatt ca 2-3 ganger, nylig startet. Jeg har veldig vondt i nedre del av ryggen også. Jeg sliter veldig med andre symptomer i tillegg til overnevnte underlivs plager. Som hodepine (sjekket av nevrolog), konstant diaré\forstoppelse, magesmerter, prikking i føtter og hender , konstant svimmelhet og synsforstyrrelser (sjekket av øyelege uten funn av pantalogi)Jeg har vært hos fastlegen med alt utenom underlivsplagene. Vet ikke om dette er relevant informasjon, men har fått en del kvise problemer med mensen. Masse intense kviser på samme plassen (haken, mellom øyenbrynene og små kviser rundt om kring i ansiktet men intense kviser på hake og mellom øyenbryn), veldig vonde og forsvinner ikke etter mensen har sluttet men kvisene ankommer når jeg merker mensen er på vei. Har ikke vært hos gynekolog grunnet redsel og angst for at noen skal se mitt underliv. Men dette begynner å bli veldig ubehagelig. Hva kan dette være? Særlig den konstante prikkingen/pulseringen nedentil, dette plager meg enormt mye. Og hvordan er en gynekolog time, hva skjer der inne på en konsultasjon? Tanken på at noen skal se meg nedentil er ekstremt ubehagelig. Jeg vil ikke at fastlegen skal se, vil helst til gynekolog med engang.

Kvinne 21
Svar

  

Du har veldig mange plager og jeg kan ikke se at det er sammenheng mellom dine symptomer og en spesiell lidelse.

Smerter i underlivet, spesielt ved menstruasjon kan skyldes den godartede tilstand, endometriose, hvor vev som likner på livmorslimhinnen inne i livmoren er plassert ute i bukhulen hvor det skaper en slags betennelse, altså en irritasjonstilstand. Vanligvis kan endometriose kun påvises ved kikkhullsoperasjon (laparoskopi) i narkose, men man kan forsøke behandling på mistanke. Første valg vil være p-pille som tas uten pause, så du slipper menstruasjon. Du har kviser når du skal ha menstruasjon, det er ganske vanlig på grunn av hormonene som produseres på det tidspunktet. Det finnes p-piller som kan hjelpe mot kviser (p-piller som inneholder drospirenon), så kan du kanskje slå to fluer med en smekk?

Med hensyn til ubehag og lukt fra skjeden, og ingen effekt av soppbehandling, så kan det være tilstanden bakteriell vaginose (BV) hvor det er unormale bakterier i skjeden. Det påvises ved å måle pH som er over 4,5 (du kan kjøpe teststrimler på apoteket), man kan få frem den karakteristiske fiskelukt ved å tilsette kalilut til en utflodsprøve og legen kan mikroskopere utflod og påvise spesielle forandringer. Behandlingen er krem med antibiotikum som er på resept.

Avføringsproblemer med diare/forstoppelse tyder på irritert tarm, snakk med din fastlege om det.

Hodepine, svimmelhet, prikking og synsforstyrrelser er alvorlige symptomer som kan tyde på nevrologisk sykdom, men du har vært hos nevrolog og fått det avkreftet?

Du kan gå til din lege og be om resept på p-pille. Det krever ikke nødvendigvis gynekologisk undersøkelse. For å få resept til behandling for evt. BV, bør du ha utført en gynekologisk undersøkelse.

Hvis du henvises til gynekolog, så er rutinen slik:

· Det ytre kjønnsorgan vurderes 

· Det innsettes et instrument, et spekulum, i skjeden så legen kan se skjedeveggen og livmorhalsen og evt. kan ta bakterieprøver (celleprøve fra livmorhalsen skal først tas når du er 25 år). Det kan være litt ubehagelig med spekelet inne, men det er ikke vondt.

· Så undersøker legen med sine hender, to fingre inne i skjeden og den andre hånden på magen. Da kjenner legen etter livmor og evt. eggstokker (de er vanligvis så små at det kan være vanskelig å kjenne) og vurderer om det er noe som er unormalt eller ømt.

· Det avsluttes med ultralyd som utføres med en ‘probe’, et slankt plastinstrument som føres inn i skjeden. Med ultralyd får gynekologen et godt bilde av livmor og eggstokker, men endometriose kan vanligvis ikke ses.

Det er viktig at du forteller om din engstelse for undersøkelsen og at det er første gangen, så vil det ble tatt spesielt hensyn. Du har krav på å ha en venn med til undersøkelsen, og legen vil vanligvis også ha en medhjelper til stede.

Jeg håper det lykkes for deg å få mot til å få gjennomført en undersøkelse så du kan få hjelp.

Vennlig hilsen Mette