Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlivsproblemer

Spørsmål

Den siste tide har jeg kjent tyngefornemmelse i underlivet. Har hatt mye smerter i nedre del av mage og rygg. I tillegg får jeg vond under samleie, noe jeg ikke har opplevd før nå nylig. I fjor sommer tok jeg en celleprøve, men den var normal. Under hårfjerning fikk jeg øye på dette som vises på bildet. Jeg blir veldig urolig av det jeg ser. Prøvd å undersøke om dette er noen som er normalt, eller om det bør undersøkes. Spørsmålet er: er dette vanlig? Bør jeg børe urolig?

Kvinne 26
Svar

For å ta fotografiet først, så ser jeg det ytre kjønnsorganet (vulva) med åpning av urinrøret og skjedeinngangen. Her er det normalt at slimhinnene danner folder omkring åpningene. Jeg kan ikke umiddelbart se at det er noe galt, det er også meget sjelden. 

Den vanligste forandring i vulva hos kvinner i din alder er kjønnsvorter, kondylomer. De gir ingen plager som du beskriver, men det er vanskelig utfra bildet å se om det er til stede hos deg. Det er helt ufarlig. Hvis du er vaksinert mot HPV kan du være beskyttet mot kondylomer. 

Smerter i underlivet, spesielt i tiden før og under menstruasjon samt smerter ved samleie kan skyldes den godartede tilstanden endometriose. Det er en tilstand som stort sett bare kan påvises ved kikkhullsoperasjon (laparoskopi). Hormonbehandling kan hjelpe. Tyngdefornemmelse kan også skyldes en eggstokkcyste.  Jeg foreslår at du får fastlegen til å vurdere deg.  

Vennlig hilsen Mette