Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlivsplager, østrogenmangel?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 48 år. Har i det siste blitt plaget med svie og ubehag i underlivet. Har fått påvist urinveisinfeksjon flere ganger di siste 3-4 årene. Men nå kjennes det ut som det svir rundt skjeden og inni skjeden også daglig. Generellt mye svie og ubehag hver dag. Har vært til urolog for uvi plagene tidliger uten funn av noe galt der. Fikk satt inn hormonspiral for ca 1 år siden på grunn av plutselig sterke og uregelmessige blødninger. For øvrig ingen funn av noe galt hos gynekolog heller. Har prøvd canesten , men har ingen kløe eller tykk utflod så tror ikke det er sopp heller. Mitt spørsmål er derfor om dette kan være overgangsalder plager? Da jeg kanskje nærmer meg den alderen (min mor kom i overgangsalderen da hun var i 40 årene). Jeg har jo blødningeforstyrrelser ,sover dårlig, humøret er blitt mer svingende syns jeg, og jeg våkner innimellom varm og svett på natten men har fortsatt menstruasjon selv om den er litt mer ustabil blitt di siste 2 årene. Kan underlivsplagene ha noe med dette å gjøre ? Og hva kan da eventuelt hjelpe om det er dette? Jeg har brystkreft i nær familie så vanlig østrogen tabeletter kan jeg vel ikke bruke.

Kvinne 48
Svar

  

En del av de symptomer du beskriver er vanlige i overgangsalderen: blødningsforstyrrelser, dårlig søvn, nattesvette og svingende humør. Svie og ubehag kan også forekomme, men gjerne mye senere når østrogenproduksjonen har vært lav på en stund (gjerne noen år etter menopause, siste menstruasjon). Jeg går ut fra at du har fått en del antibotikum på grunn av urinveisinfeksjonene, og da er sopp en kjent bivirkning. Du har forsøkt Canesten som ikke har hjulpet, og det tyder på at det ikke har vært sopp, og du har heller ikke hatt de typiske symptomer.

Det kan være en kronisk hudlidelse som f.eks. lichen eller eksem. Du bør få en undersøkelse hos fastlegen og evt. henvisning til gynekolog eller hudlege for nærmere diagnose.

Svar på dine spørsmål:

· Kan underlivsplagene ha noe med dette å gjøre ? Svar: jeg tror ikke at det skyldes østrogenmangel

· Og hva kan da eventuelt hjelpe om det er dette? Jeg har brystkreft i nær familie så vanlig østrogen tabletter kan jeg vel ikke bruke. Svar: man må først finne ut av hva som er årsaken før man starter behandling. Jeg tror som sagt ikke at det skyldes østrogenmangel, men kan opplyse deg om at det bare er kvinner som selv har hatt brystkreft som ikke skal bruke østrogen. At det er brystkreft i familien er ikke til hinder for at du kan bruke østrogen, hvis det blir aktuelt. Men jeg tror ikke at det kan hjelpe deg nå.

Vennlig hilsen Mette