Underlivskløe

Spørsmål

Plaget med residiverende urinveisinfeksjoner og gått på 2 antibiotikakurer for dette i sommer. Fått konstantert underlivssopp hos gynekolog. Tatt flere us. og avkreftet bakterieinfeksjon og kjønnssykdommer. Gått på 5 Canesten- kurer, tatt Diflucan og fått pensling med fiolettkrystall, spiser ikke sukker og gjær. Behandlinngen har ikke ført frem, pågått ca 6 uker. Konst hos gyn at tilstanden har gått over til "eksem", fått kortisonsalve. Etter 3 døgn er ikke plagene redusert. Har svie, brennende følelse og klør, lett rødhet fra endetarm og til hele området rundt kjønnsorgan.Kan dette være noe alvorlig?Har lest om trichomonas vaginalis?Hva med Pseudomonas aerog.? ( Har også hoste med gult ekspektorat i 1 uke.) Trenger råd til videre behandling.

Sykdommer: Underlivskløe
Medisiner: Dermovat

Kvinne, 29 år

Svar

Hei !
Du spør konkret om dette kan være noe alvorlig, det er vel det letteste av dine spørsmål. Til det er nok svaret ganske sikkert nei, ut fra de opplysningene du kommer med ovenfor. Slike plager kan være riktig plagsomme, men ikke farlige. Jeg har vel heller ikke opplevd at man ikke blir kvitt det til slutt, heller.

Videre tenker jeg at det er ganske mulig at du har fått soppinfeksjonen i underlivet av dine antiobiotikakurer, det er en ikke uvanlig bivirkning av antibiotika.

Du spør om trichomonas og pseudomonas. Jeg ser at du skriver at din lege har utelukket "bakterieinfeksjon og kjønnssykdommer". Det høres da ut som at legen har sendt inn prøve fra vagina til dyrkning. En vil da vanligvis undersøke mhp. trichomonas også, så jeg går ut fra at det også er blitt utelukket i den sammenheng, men spør nå legen din om det for sikkerhets skyld. Forøvrig vil den vanligvis ikke gi et eksemliknende utslett utenfor vagina, slik som du beskriver.

Pseudomonas gir vanligvis ikke infeksjon i skjeden, men blærekatarr, sårinfeksjon m.v. så det kan nok utelukkes utfra dine symptomer.

Samtidig blir jeg litt usikker på hva som egentlig er ditt problem nå, fordi du skriver at du har fått påvist soppinfeksjon og blitt behandlet for det, og nå har gynekolog oppfattet det som et eksem, og gir deg tydeligvis behandling for dette, og ikke sopp. Dette forstår jeg ut fra det at du nå får Dermovat, som er et kortisonholdig preparat som brukes mot forskjellige typer eksem, og ikke mot sopp. Hadde du hatt sopp nå ved siste undersøkelse, hadde du nok ikke fått Dermovat, da det vil kunne forverre sopp-plager og alle typer infeksjoner.

Hvis jeg nå har oppfattet det korrekt, at du har utviklet et eksem, og ikke har sopp lenger, og at du har blitt behandlet for ditt eksem i (kun) 3 døgn (med Dermovat), så er dette for kort tid til å forvente å bli god. Dermovat er svært effektiv mot eksem av forskjellige typer, blant de aller sterkeste av eksemsalvene. Såfremt diagnosen eksem er korrekt, og forutsatt at du ikke lenger har sopp, så bør du bare gi denne Dermovatsalven noe mer tid, så er det overhengende sannsynlig at du blir god også av ditt eksem.

Mitt råd til deg er da at du bør la Dermovat få noe mer sjanse til å virke, f.eks. opp til max 2 uker, og er du da ikke bedre bør du bli henvist til en hudlege for å se på eksemet du har fått.

Mhp dine gjentatte urinveisinfeksjoner, bør du forsikre deg om at disse er kurert, ved at din lege kontrollerer at urinen nå er fin igjen, fortrinnsvis ved at urinprøven sendes til dyrkning for å være helt sikker.

Tilsvarende bør det vel taes en kontrollprøve fra skjeden om det ikke er gjort, for å bekrefte at soppinfeksjonen er kurert.

Jeg ønsker deg lykke til og god bedring !