Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ubeskyttet samleie, engstelig for infeksjon

Spørsmål

Hei, gjorde noe skikkelig dumt på lørdag og hadde ubeskytta sex med en vilt fremmede, vet absolutt ingenting om han. I ettertid kommer angsten om hiv og andre sykdommer, finnes det noe jeg kan gjøre i dag for å feks forhindre å bli syk eller hvor fort kan jeg få sikkert svar på eventuell smitte? Går med skikkelig angst, får ikke sove, spise og skjønner ikke hvordan jeg kunne være så dum!?

Kvinne 43
Svar

  

Det er nok mange som har opplevd det samme som du, og som angrer i ettertid og har store selvbebreidelser. Før vi fikk selvvalgt abort for ca 40 år siden, var det graviditet som kvinner fryktet som konsekvens, i dag er det seksuelt overførte infeksjonssykdommer, spesielt HIV. 

Risiko for HIV er i et heteroseksuelt forhold minimal, dels fordi de som har HIV får så effektiv medisin at de ikke smitter, dels fordi det er så få nye tilfeller, ca. 200 per år i Norge. Etter f.eks. voldtekt hvor det er ansett å være stor fare for HIV-smitte kan det gis antivirusbehandling som koster mange tusen kroner og som må startes innen 72 timer. Det er ikke aktuelt for deg. 

Hepatitt B kan overføres seksuelt, er du vaksinert?

Risiko for andre seksuelt overførte sykdommer er chlamydia, mycoplasma og gonore samt syfilis. Gonore og syfilis er i dag sjeldne sykdommer hos heteroseksuelle. Chlamydia, mycoplasma og gonore kan ubehandlet medføre egglederbetennelse som kan gi skade på egglederne med risiko for barnløshet.

Jeg vil foreslå at du etter to uker får tatt prøve hos din fastlege for chlamydia og gonore (evt også for mycoplasma) og får tatt blodprøve for HIV, evt syfilis. 

Hvis det er aktuelt med nødprevensjon, så kan det fås på apotek uten resept. Norlevo virker i inntil 3 dager etter samleiet, ellaOne i 5 dager.

Jeg håper at du etter hvert kan legge dette bak deg. Risiko for at du har pådratt deg alvorlig infeksjon er minimal, men få det sjekket så du kan slå deg helt til ro.

Vennlig hilsen Mette