Tykkelse av livmorslimhinnen

Spørsmål

jeg er ei 22 år gammel jente som var hos gynekolog for første gang nå nylig, grunnet sterke menstruasjoner. På undersøkelsen ble det avtrekket at jeg har en tykk slimhinne (rundt 0,7-0,8 mm) uten at det ble forklart noen nærmere årsak til dette, annet enn at dette kunne forklare hvorfor jeg har så sterke menstruasjoner. Ettersom livmorkreft er sjeldent på min alder, så lurer jeg da på hva som kan være årsaken til at jeg har tykk slimhinne? Jeg har aldri vært gravid, og har regelmessige menstruasjoner. Går på p-piller og bruker å hoppe over menstruasjonen i 1, maks 2 måneder. Har fått skrevet ut ny p pille (yasminelle) + en type medisin som skal minske blødninger under menstruasjonen. Sliter heller ikke med mellomblødninger. Det ble ikke avdekket noen cyster på hverken livmor eller eggstokker på undersøkelsen. Alt annet så fint ut. Kan det være hormonelle årsaker til at livmorslimhinnen er så tykk? Er dette noe jeg burde ta blodprøver av for å sjekke? Skal til kontroll hos gynekologen om 6 måneder.

Kvinne 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Her tror jeg at det foreligger en misforståelse. Tror du ikke at legen kan ha sagt, at livmorslimhinnen var 0,7-0,8 mm i tykkelse? Det betyr ikke at den er tykk, men angir hva som er målt. 0,7-0,8 er faktisk meget tynn slimhinne som man kan forvente med p-pille. Normalt ville den ha vært 7-8 mm i tykkelse. 

I p-pillen er to hormoner, dels østrogen, dels gestagen. Østrogen øker veksten av livmorslimhinnen, mens gestagen demper veksten og medfører at slimhinnen blir tynn. 

Det er ikke tykkelse av slimhinnen som avgjør styrken av blødningen. Det kan være forandringer i selve livmoren, men her ble det ikke funnet noe galt hos deg. Som regel finner man ingen forklaring på rikelige blødninger. 

Jeg vil foreslå at du tar p-pillene helt uten pause for å slippe å ha blødninger. Det kan du gjøre ubegrenset. Hvis det kommer ‘gjennombruddsblødninger’, så kan du holde pause i tre dager med p-pillen, det svekker ikke effekten. 

Til dine spørsmål: 

• Ja, det er hormonene i pillen som gjør slimhinnen tynn

• Man kan ikke ta hormonprøver ‘for sjekk’ når man bruker p-pille. Det gir feil verdier. 

Vennlig hilen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-