Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tranghet i skjeden

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 47 år. Det siste halvåret har jeg opplevd smerter ved samleie. Vi har prøvd glidemiddel, og det fungerer fint. Da virker det åpent og fint ytterst i skjeden, men jeg opplever dessverre smerter innover. Min mann sier også at han kjenner at det er veldig stramt, som en slags hinne innerst. Synes dette har blitt problematisk, og ønsker svar på hvordan dette kan bli bedre. Har tenkt litt på om jeg kan ha kommet i overgangsalderen, og om det da kan være årsaken til problemet.

Kvinne 47
Svar

Jeg tror ikke at det har noe med overgangsalderen å gjøre, men du forteller ikke om du fortsatt har menstruasjoner eller om du har andre tegn på overgangsalder som hetetokter eller nattesvette. 

Det kan komme forandringer i skjeden med årene så det kjennes trangere, men det kommer vanligvis flere år etter menopausen (siste menstruasjon). Det finnes en slimhinnesykdom, lichen ruber/planus, som kan gi sammenvoksinger i skjeden, men som regel vil det være andre symptomer som kløe.  Den eneste måte å det oppklart på er å få utført en gynekologisk undersøkelse. Din fastlege kan undersøke deg og henvise deg til gynekolog eller til hudlege hvis det anses nødvendig. I påvente av undersøkelse er det greit å bruke glidemiddel. Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-