Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tømningsproblem etter TVT-operasjon

Spørsmål

Komplikasjoner etter TVT operasjon for urininkontinens? Hei Jeg hadde en tvt operasjon for to uker siden, tidlig på morgenen og etter operasjonen ble jeg sendt hjem. På kvelden hadde jeg etter gjentatte forsøk ikke klart å tisse. Med en tissetrang som begynte å bli smertefull endte jeg på sykehuset igjen hvor de tappet meg for nesten 2000ml urin. Dagen etter ble jeg operert igjen med narkose hvor de slakket "båndet" 5mm. Deretter ble jeg sendt hjem med kateter i en uke for å avlaste blæra. Ved kontroll ble det konstantert at jeg fremdeles ikke klarer å tisse selv og ble opplært i selvkateterisering og sendt hjem. De første dagene var svært smertefulle og jeg fikk beskjed på tlf om å fortsette kateteriseingen på egen hånd. Med mye smertestillende og xylocain gel gikk det bedre etter hvert. Så var jeg tilbake til ny time hvor de tok en urinprøve. Den viste seg å være fin, men det føles ut som jeg har urinveisinfeksjon hele tiden. Deretter ble jeg sendt hjem igjen med beskjed om å forsette med kateterisering og hvis jeg ikke hørte fra dem innen en ukes tid, så måtte jeg ringe dem. De må gjøre en ny operasjon. Hva er normal prosedyre ved komplikasjoner etter en slik operasjon? Er det normalt det jeg har måttet gjøre og skal gjøre? Er det riktig at jeg må betale for kontroller etter en "reklamasjon" som legen sa? Og ikke minst for en masse, masse kateter som jeg må kjøpe? Må jo konstant på do. Kan jeg få problemer nå i etterkant? Evt.hvilken? Kommer jeg i det hele tatt til å kunne tisse selv igjen? Er operasjonen bortkastet? Hva har jeg krav på? Kjenner jeg har fått en psykisk knekk nå. Finner ingen informasjon eller erfaringer på nett på tvt operasjoner som IKKE har gått bra. Håper noen svar. Hilsen bekymret kvinne 42 år.

Kvinne 42
Svar

  

En TVT operasjon utføres ved urininkontinens av typen ‘Stress-inkontinens’, dvs, urinlekkasje ved fysisk aktivitet. Det legges i lokalbedøvelse et bånd under blærehalsen som strammes så det hindrer urin i å lekke ut under f.eks. hoste. Det er en balansegang å stramme båndet så det holder urinen tilbake under ‘stress’ på blæren og så det likevel gir passasje for vanlig vannlating. 

En av de vanligste komplikasjoner etter TVT er tømningsvansker som forekommer hos 5-10%, og som kan være forbigående og best håndteres ved at pasienten lærer seg selvkateterisering. Hvis det ikke bedrer seg, kan slyngen kuttes, men det kan medføre tilbakefall av urinlekkasje. Man  kan da forsøke behandling med injeksjon av polyakryl-gel (Bulkamid).

Jeg synes at du så fort som mulig skal få ny kontroll, for jo lengre du venter, jo vanskeligere kan det være å kutte/fjerne båndet. Du skal ikke vente på at de kontakter deg.

Dine spørsmål

· Hva er normal prosedyre ved komplikasjoner etter en slik operasjon? Svar: forsøk å slakke båndet, noe som må gjøres fort etter operasjonen og som det er gjort hos deg.

· Er det normalt det jeg har måttet gjøre og skal gjøre? Svar: hvis ovenstående ikke hjelper er det vanlig med selvkateterisering

· Er det riktig at jeg må betale for kontroller etter en "reklamasjon" som legen sa? Svar: dessverre er det slik at man må betale også ved komplikasjoner

· Og ikke minst for en masse, masse kateter som jeg må kjøpe? Svar: Du kan vel få kateter på blå resept?

· Kan jeg få problemer nå i etterkant? Evt.hvilken? Kommer jeg i det hele tatt til å kunne tisse selv igjen? Er operasjonen bortkastet? Svar: det er for tidlig å si, det beror på evt behandling og forløp videre frem

· Hva har jeg krav på? Svar: Man kan søke om erstatning hos Norsk Pasientskade Erstatning. Det er enkelt å søke, men da tømningsproblem er en vanlig skade som man sannsynligvis har informert deg om før operasjonen, så utløses erstatning bare hvis operasjonen ikke har vært utført korrekt. Jeg anbefaler deg å ta vare på alle kvitteringer, egenandeler osv. for evt. senere dokumentasjon.


Vennlig hilsen Mette


Referanser:

Veileder i gynekologi, Den norske Legeforening, 2015

https://tidsskriftet.no/2019/01/klinisk-oversikt/periurethral-injeksjonsbehandling-hos-kvinner-med-stressinkontinens