Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tolkning av hormonprøver

Spørsmål

Hei! Jeg mottok prøvesvar på blodprøver jeg tok for noen uker siden hos gynokolog. Jeg fikk ikke noe svar om det var noe unormalt eller ikke. Kan du hjelpe meg med å tolke prøvesvarene? Jeg sender med et vedlegg. Håper på svar så fort som mulig.

Kvinne 25
Svar

AMH 32   Østradiol 163    LH  5,4        FSH 9,4  

De prøvene som er tatt sier noe om eggstokkenes funksjon. Du forteller ikke hva som er bakgrunnen for at disse prøvene ble tatt og ikke når de er tatt i syklus. Østradiol, LH og FSH endrer seg sterkt gjennom syklus, så det er vanlig å måle verdiene tidlig i syklus, det vil si i de første dager av menstruasjonen, så jeg går ut fra at det er tilfelle.  

Østradiol er det kvinnelige kjønnshormonet som produseres av eggstokken når egget modnes og verdien er lavest tidlig i syklus. Din verdi er helt normal.   

FSH og LH er hormoner som produseres i hypofysen (hjernevedhenget) og som stimulerer eggstokkene til å modne egget frem til eggløsning. De er også normale.  

AMH, Anti-Müller Hormoner, produseres i eggstokkene, og verdien er nok så stabil gjennom syklus. AMH sier noe om ‘eggreserven’, altså hvor mange egg som er igjen i eggstokken. Din verdi er normal. Det skal tilføyes at AMH ikke sier noe om kvaliteten på eggene, men i en alder av 25 år kan man regne med at eggene som ble produsert i fosterlivet fortsatt  er av bra kvalitet.  Så konklusjonen er at prøvene tyder på at eggstokkene er i orden.  

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-