Tisset på seg ved stress

Spørsmål

Hvis jeg får plutselig kjeft eller tror jeg blir tatt i å gjøre noe dumt kjenner jeg at musklene i underlivet på en måte slipper litt opp. Dette har jeg aldri tenkt på som et problem før, men en dag da jeg hadde vært og trent kom jeg i en relativt normal situasjon hvor jeg fikk tilsnakk av en annen voksen.

Jeg ble med en gang kjempenervøs og tisset kraftig på meg selv om jeg i utgangspunktet ikke måtte tisse. Jeg greide ikke å slutte og jeg fikk nesten panikk. Jeg visste at situasjonen ikke var alvorlig og ikke kunne få noen store konsekvenser, men mistet helt kontrollen over kroppen.

Hva kan dette komme av og er det noe man kan gjøre for å hindre at det skjer igjen?

Svar

Hei! Det er mange som opplever dette. Grunnen til at det skjer er stressrekasjon med mye adrenalin som frigjøres i blodbanen. Det gir en sammentrekning av glatt muskulatur i urinblæra som bedfører at man tisser på seg selv om det ikke kommer mye og man trenger å tisse. Dette må regnes som en normal fysiologisk repsons, men dog kraftigere, Det finnes medisiner som regulerer blæremuskelen, men de har en god del bivirkninger. Det viktigste er å trene dette opp. Det finnes øvelser for dette. Fastlege kan henvise deg til gynekolog.