Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilbakevendende soppinfeksjoner i skjeden: P-pillen?

Spørsmål

Hei. For drøyt 2 år siden oppdaget jeg etter flere måneders smerte ved samleie at jeg hadde chlamydia. Det måtte to to antibiotikakurer til før jeg ble kvitt det, og siden har jeg vært plaget med tilbakevendende soppinfeksjoner og vedvarende smerter ved samleie. Fastlege har gitt meg flere kurer med Pevaryl og Canesten, som til slutt førte til lokal irritasjon, og siden flere resepter på Fluconazol, men heller ikke dette løste problemet. Jeg hadde små sprekker på kjønnsleppene, unormalt mye flass eller smegma, tørrhet i skjeden, kløe, sprekker rundt endetarmsåpningen og smerter ved samleie. Gynekologen satte meg siden på en kur med 1 fluconazol hver uke i en måned i kombinasjon med Daktacort. Jeg ble bedre, men plagene kom gradvis tilbake etter kuren. Da gynekologen gav opp, forlangte jeg en test av type sopp og om den responderer på medisinen jeg tar. Fikk svar fra Rikshospitalet at soppen er følsom for alle kjente soppmidler. En ny 6 uker lang kur med Fluconazol ble løsningen. Jeg ble bedre, men ikke helt bra. Nå, noen måneder senere er soppen på full fremmarsj igjen.

Jeg er et oppegående menneske og har opplevd dette som enormt frustrerende, særlig fordi en ny legetime = de samme spørsmålene: Jeg vasker meg ikke med såpe i underlivet, bruker bomullstruser (vasket uten parfyme), jeg sover uten undertøy og går med løse bukser når mulig. Jeg har brukt rådyr probiotika og vivag. Har avstått fra samleie i lange perioder og behandlet samboer med Fluconazol også.

Kan du gi meg en oversikt over hvilke muligheter som finnes før jeg tvinges inn i alternativ-bransjen? Jeg spiser sunt, har i perioder kuttet ned på sukker og gjær med uviss effekt. Har Candida-dietten noe for seg? Kan problemene komme fra tarmen? Magen er fremdeles noe løs etter antibiotikaen (tørker meg rett vei). Jeg har hvitt belegg på tunga om morgenen og noe hudkløe. Er ellers frisk med godt immunforsvar. Vil helst fortsette på p-piller, som stabiliserer migrene, men bør jeg prøve å slutte?

Svar

Hei.

Tilbakevendende candidainfeksjon i skjeden er ikke uvanlig, men det går an å bli kvitt det, heldigvis.
Du ber om en oversikt over hvilke behandlingsmuligheter som finnes. Her er en oversikt over det, hentet fra Norsk Elektronisk Legehåndbok:

"Residiv behandles primært som akutt infeksjon. Ingen av alternativene er bedre dokumentert enn andre
Behandlingen individualiseres etter hvor hyppig residivene opptrer
Ved manglende symptomkontroll og minst fire dokumenterte episoder per år, kan ett av følgende alternativer forsøkes i inntil seks måneder:
Alternativ 1 - lokalbehandling:
Imidazol vagitorie:
500 mg en gang per uke - eller
500 mg en gang per måned ved menstruasjonstidspunkt
Alternativ 2 - peroral behandling:
Flukonazol 1 kapsel 100-150 mg en gang per uke - eller
Flukonazol 1 kapsel 100-150 mg en gang per måned ved menstruasjonstidspunkt, inntil 6 mnd
Det kan være aktuelt å gi flukonazol kpsl. 100 mg 2-3 ganger med 3 døgns (72 timer) mellomrom for å oppnå symptomkontroll før langtidsbehandling
Kontroll: Etter 2 doser bør behandlingseffekt kontrolleres med klinisk undersøkelse og dyrkningsprøver
Langtidsbehandling reduserer tilbakevendende symptomer under behandlingen, men langtidseffekt etter avsluttet behandlingen er usikker"

Som du ser, har den behandlingen som har vært gitt nå, vært korrekt iht disse anbefalingene.
Ta gjerne med deg dette til legen din og diskuter om dere kan angripe det på annen måte.
En uoppdaget diabetes kan disponerer for soppinfeksjoner. Sjekk derfor fastende blodsukker, og blodprøven Hba1c ("langtidsblodsukker") Kanskje du til og med skulle få foretatt en glukosebelastningstest, som viser hvor mye blodsukkeret ditt stiger etter en viss standardisert mengde druesukker. Den testen kan avsløre latent diabetes eller lette former som ikke vises på de to andre prøvene.

Og du bør så definitivt kutte ut p-pille i over noen måneder, samtidig med at du tar en ny runde med langtidsbehandling. Det er velkjent at en del p-piller kan forårsake / øke forekomsten av soppinfeksjoner, så den muligheten kan du ikke la være å "utforske", og det går jo kun an ved å kutte den ut i en periode. Husk at det må dreie seg om den del tid, før du kan trekke noen sikre konklusjoner.

Candidadietten du spør om, var et alternativt-"medisinsk" moteblaff for noen år siden, og har ingen som helst effekt mot noe som helst. Hadde det faktisk virket mot noe, så hadde metoden selvfølgelig vært tatt i bruk av helsevesenet, som er utpreget pragmatisk anlagt: Hvis noe virker, bruker vi det.

Mitt stalltips er at du vil komme deg ut av dette med å kutte ut p-pillen, siden du har gjort "alt rett" forøvrig, men allikevel kommer det tilbake. Det tyder på at der er "noe" som ligger bak og trigger dette, f.eks. p-pillen.
Lykke til!