Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilbakevendende sopp

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som har stadig tilbakevendene og kraftige soppinfeksjoner i underlivet. Dette har pågått i overkant av 2 år nå og startet etter en periode hvor jeg hadde UVI og brukte AB ofte. Når jeg har infeksjon går det hardt utover min livskvalitet og påvirker min hverdag i stor grad. Jeg er testet og er sikker på at det er soppinfeksjon, andre kjønnsykdommer har blitt utelukket av lege xflere. Jeg har gått på flere tablett kurer med flucanazole, både 6mnd kur og flere 6ukers kurer. Ila 6mnd kuren tok jeg en 150mg kapsel hver 2 uke, men fikk infeksjoner mellom kapslene ved to tilfeller. Kapslene har effekt, men så fort jeg avslutter kuren ser det ut til at det kommer tilbake. Jeg ble anbefalt candida diett av en lege og prøvde dette til en viss grad. Deretter fikk jeg infeksjon igjen og gikk til en annen lege som sa at denne dietten ikke hadde effekt. Jeg har nå sluttet på p-piller og fått spiral, for å teste ut om det kan være p-pillene som forårasker dette. Jeg har nå hatt hormonspiral i 5 dager, og har fått ny soppinfeksjon og startet på flucanazole. Er det mulighet at spiralen også kan være en årsak? For sikkerhetsskyld skal min kjæreste også ta en flucanazole kapsel nå i samsvar med legen. Til info så har jeg forøvrig også testet meg for HIV, noe jeg ikke har. Eneste jeg ikke har blitt testet for er diabetes, men har ingen andre symptomer som skulle tilsi at jeg har diabetes. Mitt spørsmål er egentlig hva kan årsaken til dette være, vil det gå over, og er det «farlig» for kroppen å gå så ofte og uregelmessig på flucanazole tabletter? Samt er det gunstig å ha spiral eller bør andre prevansjonsmidler benyttes? Mvh

Kvinne 20
Svar

  

Det er typisk at en behandling med antibiotikum for urinveisinfeksjon eller annen tilstand, kan føre til sopp. 

Du har fått sjekket at det er sopp og ikke andre unormale forhold i skjeden. Langtidsbehandling ved kronisk tilbakevendende sopp (mer enn 4 episoder per år) er ifølge Veileder i gynekologi å behandle/forebygge med Fluconazol 150 mg annenhver uke i 8 uker og så nedtrappe til 1 gang per måned i 4 måneder. Det er vel det opplegget som du har fulgt? I og med at du får infeksjon mellom to tablettbehandlinger, kan det være nødvendig å ta Fluconazol oftere, og f.eks. supplere med lokalbehandling i forb. med menstruasjon hvor det er tendens til oppblussing.

Hva som er årsaken til de stadige infeksjoner kan jeg ikke forklare. Du hadde symptomer før du fikk spiralen, så det er neppe sammenheng her. Fortsett du med denne prevensjonsmetoden. Noen har effekt av å unngå trange jeans, være forsiktig med intimvask, bruke bomullstruse og sove uten truse. Jeg har ingen tro på candida diett.

Det er ikke farlig med langvarig og gjentatt behandling. Hos de fleste går det etter hvert bort av seg selv.

God bedring.

Vennlig hilsen Mette