Tilbakevendende episoder med utflod: Bakteriell vaginose?

Spørsmål

GRØNN UTFLOD OG MAGESMERTER Jeg har med måneders mellomrom hatt magesmerter og grønn, grøtlig utflod. Det starter med magesmerter. Dagen etter begynner den grønne utfloden og varer ca. to dager. Hatt det i 2 - 3 år. Har fått Dalacin stikkpiller og det har gått tilbake. For å klare å sove tar jeg Paracet, 1 gram og Buscapina. Første gangene luktet det ille, men ikke de siste gangene. Fikk det igjen for 3 uker siden. På legevakten skrev legen ut Fluconazol 150 mg, 2 hver dag i 4 dager + stikkpiller for sopp. En uke etter fikk jeg magesmerter og utflod igjen. Har ikke svie eller kløe. Gikk til fastlegen som skrev ut resept på Flagyl 250 mg, 1 hver 12. time i 7 dager. Han mente det var bakterielt. Dagen etter leverte jeg en dyrkningsprøve før jeg begynte med Flagyl. Det hjalp ikke noe. Fikk magesmerter og utflod igjen. Var hos fastlegen i går. Prøven var negativ. Bor i utlandet, og her er det bare gynekolog som kan gjøre gynekologisk undersøkelse. Har fått time til gynekolog om 5 uker. Men synes det er rart at prøven for bakterier og sopp er negativ når jeg fremdeles har utflod. Jeg hadde ikke utflod akkurat den dagen jeg tok prøven. Redd for at det gjentar seg i de 5 ukene. Bør jeg gå på sykehusakutten? Er i fast parforhold med en seksualpartner.

Kvinne 60
Svar

Hei.


Du er altså en 60 år gammel kvinne, som i 2-3 år har vært plaget med tilbakevendende episoder med magesmerter og grønn utflod. Diverse antibiotikakurer, inkl mot sopp, har gitt midlertidig symptomlindring, men så har plagene oppstått igjen. Det første en tenker på her, er det som heter bakteriell vaginose, dvs en bakteriell ubalanse i skjeden. Denne behandles f.eks. med Flagyl slik du har fått, og det gir ofte en god virkning, men det er riktig vanlig med tilbakefall. Alt i alt er det nok mest dette jeg tenker på her. Der finnes en rekke måter å behandle dette på, diverse kombinasjoner av antibiotika, både i skjeden og som tabletter. Det er bra at du kommer deg til gynekolog nå, og når du skal dit, så er det svært viktig at du får forklart gynekologen at du nå har vært plaget med dette i så langt tid, og at det kommer igjen og igjen, og du må ta med en oversikt over hva du har fått av behandlinger og medisiner til nå. For nå er et jo avgjørende at gynekologen velger en behandling du evt ikke har hatt til nå, og at gynekologen er klar over at det er viktig å prøve å få deg til å slippe nye tilbakefall, -om det nå er denne diagnosen som er rett, hvilket jeg tror.


Du spør om du bør gå på sykehusakutten. Det er vel noe du kanskje kun trenger å vurdere dersom du får nytt tilbakefall før du skal til gynekologen, og om det isåfall er så vondt eller plagsomt at du ikke klarer å vente på timen hos gynekologen. Du vil nok få en grundigere og bedre behandling hos en gynekolog for dine tilbakevendende plager, enn ved en rask undersøkelse på "akutten", som oftest bare er inn og ut til legen i full fart, med en resept i handa.


Håper svaret er til nytte for deg, og at du blir kvitt dette tilslutt. Lykke til.