Tidlig kjønnshår

Spørsmål

Min datter er nettopp fylt 7 år og har fått antydning til kjønnshår. Jeg nevnte dette for skolelegen, men han kunne ikke gi noe svar på om hva dette skyldes. Hun er forøvrig lav av vekst (119 cm) men i godt hold. Er dette noe å bekymre seg over ?

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Årsaken til at vi begynner å utvikle hår rundt kjønnsorganene er modning av binyrene våre, disse kjertlene skiller ut hormoner som kalles for androgener og som spiller en stor rolle i kjønnsmodningen både hos gutter og jenter. Denne modningen skjer tidligere hos jenter enn hos gutter, allerede i 6-8 års alderen. Så dette er den klart mest vanlige årsaken til at noen jenter begynner å få kjønnshår allerede i så tidlig alder, og med all sannsynlighet så er det dette som skjer med din datter.

I noen svært få tilfeller kan man ha mer alvorlige tilstander som årsak slik som sykdommer som gjør at man få skilt ut alt for store mengder med hormoner. Imidlertid vil man da ha andre symptomer også slik som økt hårvekst generelt på kroppen, tidlige og mange kviser, overvekt, samt tidlig menstruasjon og brystutvikling.

Så hvis din datter kun har antydning til kjønnshår så er nok dette en helt ufarlig og normal utvikling. Skulle hun begynne å få andre tegn på tidlig pubertet, slik som brystutvikling og menstruasjon, i løpet av de neste 2 årene så kan du diskutere med fastlegen deres eller skolelegen om din datter skal henvises til en barnelege. Dette gjelder også hvis hårveksten plutselig skulle begynne å øke raskt nå i nærmeste fremtid.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn