Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tidlig abort og sjanse for å lykkes neste gang

Spørsmål

Hei Forrige tirsdag fikk jeg en positiv graviditetstest (clearblue digital) og når samboeren kom hjem jublet vi av glede. 3 dager senere spontanaborterte jeg (uke 5). Jeg er 30, samboeren blir 32 og vi er begge høyt utdannet innen helsevesenet, ingen tidligere sykdommer og har en normal BMI. Jeg verken røyker eller drikker alkohol og tar vitaminer + folsyre. Hatt en gyn-undersøkelse sist halvår hvor alt ser normalt ut. Vi trøster oss med at vi ble raskt gravid (2. syklus), men jeg er fryktelig redd for at det samme vil skje igjen.. Lest at flere spontanaborterer tidlig og tror det er en forsinket menstruasjon.. Det jeg lurer på er: Hva er sannsynligheten for at det vil skje igjen neste gang? Hvis det skjer igjen like tidlig, bør vi oppsøke en IVF klinikk for utredning? Lest at å arbeide nattvakter kan øke faren for spontabort (jobbet 5 nattvakter i strekk før jeg fikk positiv graviditetstest).. Hvis jeg mistenker at jeg er gravid neste gang bør jeg prøve å unngå nattvakter?

Kvinne 30
Svar

  

Det kjennes alltid tungt å oppleve en abort som kontrast til gleden over å være gravid, men det skjer ganske hyppig, kanskje så ofte som i 20-30% av alle påbegynte graviditeter? Før man hadde sensitive graviditetstester, ville man ha oppfattet din situasjon som en litt forsinket menstruasjon (en uke) og ikke tatt videre notis av det. 

Svar på dine spørsmål:

1. Hva er sannsynligheten for at det vil skje igjen neste gang? Svar: generelt sier man at risiko for abort er 15%, og den er ikke spesielt øket fordi du har hatt en tidlig abort. Alderen er fortsatt på din side.

2. Hvis det skjer igjen like tidlig, bør vi oppsøke en IVF klinikk for utredning? Svar: det er først etter tre aborter, at man starter utredning for ‘habituelle aborter’, simpelthen fordi sjansen for å finne en felles årsak etter to aborter er meget liten. Man regner med at to ganger er en tilfeldighet. Oftest er det en genetisk feil ved spontanabort, en uheldig utvikling av embryoet. Selv etter tre aborter kan det være vanskelig å finne en årsak, og enda vanskeligere å påvise noe man kan behandle.

3. Lest at å arbeide nattvakter kan øke faren for spontanabort (jobbet 5 nattvakter i strekk før jeg fikk positiv graviditetstest). Svar: det foreligger en dansk undersøkelse som viste ca. 30% øket abortrisiko etter uke 8 hvis det hadde vært mer enn to vaktskift i foregående uke. Funnet har vært diskutert, men har ikke ført til endret praksis.

4. Hvis jeg mistenker at jeg er gravid neste gang bør jeg prøve å unngå nattvakter? Svar: nei, ikke ut fra din ‘sykehistorie’.

Jeg mener at dere bør være optimistiske, men også  litt tålmodige. Ved 30 år er det faktisk kun ca. 17% sjanse per syklus for å oppnå vellykket graviditet. 

Lykke til. Vennlig hilsen Mette



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-