Tegn på graviditet

Spørsmål

Hei,

Jeg er gravid i uke 6 (i dag) og er nervøs da jeg ikke har noen graviditetssymptomer, og i tillegg hører det med til historien at jeg hadde en MA for kort tid siden.

I forrige graviditet hadde jeg alle de "klassiske" graviditetssymptomene, men svangerskapet endte med MA i uke 12, foster ble 8+2. Etter mislykket cytotec- behandling, ble utskraping gjennomført 22.mars 2013, regner derved dette som abortdato.

1. Om symptomene
Nå har jeg ingen symptomer. Dvs:
- har hatt en del murring i uke 4+5, men det har så og si gitt seg nå, kjenner kanskje litt noen ganger. Er det vanlig at dette gir seg?
- er ikke kvalm, men merker at jeg brekker meg lettere ved feks tannpuss, godt nok som graviditetstegn?
- er ikke spesielt trøtt, men dersom jeg legger godviljen kan det hende at jeg sovner lettere om kveldene.
- så, det som bekymrer meg mest, jeg har ikke eller har ikke hatt antydning til ømme bryster denne gangen. Dette kom veldig tidlig ved forrige graviditet, og da jeg etterhvert ble mindre øm skjønte jeg også at noe ikke stemte. Er det vanlig å ikke ha ømme bryster i det hele tatt? Kan det fremdeles komme? Eller er det grunn til bekymring?

2. Lurer også på, kan mindre symptomer ha noen som helst sammenheng med at det er kort tid siden forrige graviditet? Forrige ble avsluttet 22.mars, og ny befruktning skjedde 29.mai (eggløsningsdag).

3. Hvor stor er egentlig sjansen for ny MA så kort tid etter forrige gang?

4. Jeg har tatt to Clearblue digitaltester. I uke 4+5 var resultatet "gravid 2-3", altså nå i uke 6 var resultatet "gravid 3+" (testen går jo ikke høyere) er dette indikasjon på at hcg-stoffet øker, og derved ett godt tegn?

5. Har lyst til å bestille ultralyd når jeg kommer til ca uke 8, synes du det er fornuftig? Burde jeg gjøre det før?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Tar spørsmålene dine i rekkefølgen som du spør dem.

1. Det er ikke slik at man alltid får like uttalte graviditetssympomer. Likevel er det noen som har det like tydelig og på samme måte hver gang. Det er derfor vanskelig å kunne si noe sikkert bare ut ifra disse symptomene (eller mangel på symptomer)

2. Som jeg skrev ovenfor, kan det være så ulikt fra gang til gang, og tror derfor ikke at det har noe med perioden i mellom graviditetene.

3. Risikoen for en spontanabort (eller missed abortion/MA) er i utgangspunktet rundt 30%. Dette gjelder for alle, og er et gjennomsnitt. Det er da slik at omtrent halvparten av disse er i løpet av første uken, og blir kanskje ikke engang oppdaget som en graviditet, men tolket som en forsinket menstruasjon. Du har ikke noe større sjanse for dette, selv om du har nylig hatt en MA. Man kan først si at risikoen er større etter tre spontanaborter på rad. Dette fordi vi vet at det skjer såpass ofte. Det vil også si at noen (helt statistisk regnet ca 10%) vil være så uheldig å få 2 på rad. Da dette gjelder nesten 1 av 10, er det oftest kun helt tilfeldig. Det er slik vi mennesker er laget.
Du har derfor ikke grunn til å frykte at du skal ha større risiko for at dette går galt.

4. Ja. Dette er et godt tegn, og viser at hCG-nivået har økt.

5. En ultralyd i uke 8, gir informasjon om det er et levende foster. Den gir likevel ikke like mye informasjon som en ultralyd i uke 12. En annen måte å sjekke om du fortsatt er gravid, er å ta to blodprøver. Disse kan tas hos fastlegen med to dagers mellomrom. Du måler da hCG-nivået i blodet ditt. Om verdien har omtrent doblet seg, er dette et tegn på at graviditeten utvikler seg normalt. Dette er den enkleste måten å få bekreftet graviditeten på.

Håper du fikk svar på det du lurte på.
Lykke til videre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-