Tampongen kommer ut!

Spørsmål

I forbindelse med bruk av tampong under menstruasjonen har jeg flere hganger opplevd at tampongen har blitt "presset" ut igjen av skjeden ved toalettbesøk, og jeg kan i sittende stilling kjenne livmortappen kun et par cm fra skjedeåpningen. Samtidig har jeg hatt lettere urinlekkasjer de siste 4 årene, dette startet i forbindelse med en graviditet (mot slutten) der jeg gikk mye opp i vekt, og hvor rundt 15 overflødige kilo fremdeles "sitter fast". Jeg har også en del vondt i ryggen fra korsryggen og ned mot baken. Ved gynekologisk undersøkelse etter fødselen har det ikke blitt påpekt noe livmorfremfall, men tidligere fikk jeg beskjed om at jeg hadde bakoverbøyd. Vil en evt. prolaps kunne medføre at det er vanskeligere å bli gravid igjen? Kan jeg gjøre noe selv utover vanlige bekkenbunnsøvelser?

Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

Det virker for meg som om du har en viss grad av livmor-fremfall eller prolaps. Urinlekkasjer kan også styrke den mistanken. Det er nok ikke noe problem å bli gravid men en nedsunket livmor kan nok gi mer plager i løpet av gravdiiteten.

Jeg synes du skal få bestilt en time hos gynekolog for vurdering av dette. En kraftig nedsunket livmor kan "festes" ved hjelp av en relativt ukomplisert operasjon.