Svie i underlivet

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 23 år som har vært plaget med svie i underlivet i ca et halvt år nå. Jeg fikk det i etterkant av en urinveisinfeksjon som jeg hadde i mars og som jeg gikk på flere antibiotikakurer for å bli kvitt. Har hatt hyppige urinveisinfeksjoner (hver 4 måned) de siste to årene. Da svien fortsatte etter forrige gang trodde jeg først at antibiotikan ikke hadde tatt knekken på bakteriene, men en ny urinprøve påviste ingen bakterier. Jeg var i utlandet på det tidspunktet og legen mente at jeg hadde unormal sur Ph verdier i urinen. Ellers har ikke hatt noen problemer med illeluktende utflod eller lignende. Føles ikke ut som at det er skjeden, men urinrøret som er problemet, men dette kan være noe jeg innbiller meg. Har fortsatt ganske unormal vannlating, men det svir ikke noe mer enn ellers når jeg tisser. Det er heller ikke snakk om kjønnssykdommer siden dette ble jeg testet for en stund siden og har ikke hatt sex siden. Legen fra utlandet mente at det kunne komme av diabetes men det ble jeg testet for ca et år siden (siden min far har diabetes 1), så det kan ikke være det heller. Vet at det blir verre dager der jeg har tatt en del smertestillende type ibux, og av og til føler jeg at det hjelper hvis jeg spiser og drikker noe søtt. Store mengder inntak av vann har ikke hatt noen påvirkning. Har prøvd å tenke ut alle mulige årsaker til hva dette kan komme av men kommer ikke frem til noe konkret. Fastlegen min var lite behjelpelig da jeg oppsøkte han. Hadde satt stor pris på hvis dere kunne hjelpe meg!

På forhånd takk! Relevante sykdommer/medisiner: Vet ikke om det er relevant men har atopisk eksem og har forskjellig matintoleranse.

Kvinne, 23 år

Svar

Hei. 

Takk for detaljert og oversiktlig sykehistorie. Det gjør det enklere, fordi det mange tilstander som allerede er utelukket. 
Det første jeg tenker er at dette kan godt være en soppinfeksjon. Du skriver at du ikke har hatt noe plager med utflod, men ettersom soppinfeksjoner er veldig vanlig etter antibiotikakurer (som du jo har hatt flere av), synes jeg at det er en god ide å forsøke en soppkur. Canesten kan du kjøpe på apoteket. 

Om ikke dette ikke skulle ha noen effekt på plagene, så synes jeg du bør oppsøke en gynekolog. Du skriver at du har atopisk eksem, og dette kan gjøre at slimhinnen også er mer sensibel. En gynekolog kan sjekke om det er eksemforandringer i enten skjeden, eller ved urinrøret. Da kan det også undersøkes om det er andre typer hudforandringer som gir deg disse plagene. Jeg tenker da ikke på forandringer som ved kreft, men ulike hudlidelser. 

Noen kvinner har nytte av lokal behandling med midler som skal gjenopprette den naturlige bakteriebalansen i underlivet. Vivag er en slik type. 
Ved ubalanse i bakteriefloraen, vil det være større sannsynlighet for både plager fra underlivet, og urinveisinfeksjon.

Når det gjelder de gjentatte urinveisinfeksjonene, er det vist at tranebær har en beskyttende virkning. Derimot vil juice (som mange tror beskytter) ikke ha denne virkningen. Til det er den for søt. 

Når det gjelder at Ibux gjør plagene verre, har jeg ingen god forklaring på dette. Det eneste jeg kan tenke på er at Ibux kan gi hudreaksjoner, og om dette området i underlivet er spesielt sensibelt, kan dette være en forklaring. 

Håper du har fått svar på det du lurte på. 
Ønsker deg god bedring, og lykke til.