Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svie i skjeden

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med svie og tørrhetsfølelse i vagina og har hatt det i over en måned. Det begynte dagen etter samleie med partner hvor han kom inni meg for første gang. Jeg fikk undersøkt meg hos legen hvor hun mente jeg hadde sopp i vagina siden hun så et hvitt belegg inni skjeden. Men jeg har ikke vært plaget med kløe, kun svie. Hun anbefalte så canesten vaginaltabletter og diflucan hvis det ikke hjalp. Ingen av disse hjalp og hun henviste meg til gynekolog. Hos gynekologen ble det tatt tester for både sopp, bakterier og kjønnssykdommer, men de fant ingenting. Hun anbefalte derfor melkesyretabletter og eddikskylling. Nå har jeg prøvd det og kjenner ingen forbedring. Hva tenker du det kan være? Har tenkt på om det kan være vaginal tørrhet siden jeg har hormonspiral, men det forklarer ikke det hvite belegget inni skjeden. Hva bør jeg gjøre?

Kvinne 32
Svar

  

Det er ikke enkelt å stille diagnose uten å undersøke deg. Det ser ut til at sopp og bakteriell vaginose er utelukket. Hormonspiral påvirker ikke slimhinnen i skjeden. Ble det målt pH og utført mikroskopi av vaginalsekretet/belegget?

Jeg ser i Veileder i gynekologi for norske gynekologer (jeg har delvist tatt kopier fra Veilederen) beskrevet to sjeldne tilstander som jeg ikke har hatt erfaring med:

Aerob vaginitt/deskvamativ vaginitt

Denne tilstanden skyldes en kraftig immunrespons til tarmbakterier i skjeden. Vanlige bakterier som er impliserte er E. Coli, Gruppe B streptokokker, men diagnostikk er basert på klinisk bilde og dyrkning er uegnet. Kvinnen opplever vanligvis økt utflod med kløe og svie i skjeden. Klinisk ser man purulent vaginal utflod og moderat til kraftig (deskvamativ) vaginitt (Skjedebetennelse).pH er godt over 4,5. Behandles med antibiotikum

Cytolytisk vaginose

Karakteriseres som en overvekst av de normale laktobasiller som produserer økte mengder melkesyre og gir et surere miljø enn vanlig i skjeden (under pH 3,8). Kvinnen kan oppleve kornete utflod men først og fremst noe ubehag og svie genitalt. Hvis kvinnen opplever dette som veldig plagsomt, kan en svak oppløsning av natrium bikarbonat og saltvann brukes å skylle skjeden med.

Hvis du kjøper lakmuspapir (apotek eller helsekostbutikk) kan du selv måle pH i skjeden, normalt 4-4,5 og sjekke om det er unormalt.

Du kan evt. be din lege om henvisning til hudlege som kan vurdere deg og evt. ta ut prøve fra slimhinnen.

Vennlig hilsen Mette