Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Store indre kjønnslepper

Spørsmål

Hei! Eg er ei jente på 19 år, og er plaga med store indre kjønnslepper. Dette har eg vert plaga med heilt sidan eg var 11 år. Det som er dumt er at dei bare blir større og større.

Problemet:
Eg syns det er flaut og veldigt ubehageligt å har store indre kjønnslepper, sånn som dei er nå. Det kan av og til vere litt vondt. Beskrivelse av utseende er ved siste avsnitt under overskrivata /utviklinga/. Jeg bekymrer meg også for at dei ikkje skall slutte å vekse. Eg har kjempelyst til å operere dei mindre. Eg har snakt med legen min om det for nokon månadar sidan. Han meinte at slike opperasjoner var vanleg før, men ikkje like vanlig nå. Man meinte også at ein fekk vanskeligheter med å få orgasme som bivirkning. Eg har også det siste året fått kjønnshår på innsida av dei store(ytre)kjønnsleppene, noko som forverrer ubehaget. (Eg har skrivet om utviklinga etter spørsmåla).

Spørsmål eg treng svar på:
1. Kva er årsakene til store indre kjønnslepper?
2. Har du nokon råd for å minske ubehaget?
3. Kan eg forebyggje at dei blir større?
4. Kan det vere en parallele med smerter i klitoris når det er lenge siden sist gang eg onanerte, og store indre kjønnslepper?
5. Kva mulighet er det for operasjon?
6. Kva slags operasjon?
7. Kva slags bivirkninger er det?
8. Kor vanlege er bivirkniner?
9. Er det mulighet for å pernament fjerne kjønshår på slimhuda på insida av dei store kjønnleppene.
10. Kva kan kostnader på ein slik operasjon,og fjerning av kjønnshår på insida av dei store kjønnsleppene?

Utviklinga:
Det begynte i 10-11-års-alderen. Då kunne eg dysje med vanstråle direkte på underlivet uten at det var skilete, noko som det var før. Når eg var 11 år var det bare den eine kjønnslippa som var stor, og det var ikkje noko stort problem. Etter kvart begynte den andre å vokse. Når eg var 12 år begynte det å bli plagsomt, og da fortelte eg mor mi om dette, og ho fekk sjå. Dette var veldig flaut, sjølv om ho er sjukepleier. En annen grunn til at det var flaut, var at ho gav utrykk for at det kansje var blitt sånn p.g.a onani, og at onani var noko ein ikkje skulle gjere. (Mor er født i 1950 og har alltid vert kristen, noko som eg trur er grunnen til denne meiningen om onani. Eg er sjølv kristen, men har eit liberalt forhold til onani.) Det blei ein tur til lege p.g.a. dette. Legen sa at en gynekolog kunne sjå på det, men det blei det ikkje noko av. (Husker ikkje meir av dette legebesøket).

Når eg var blitt 14-15 år var kjønnsleppene blitt enda større, og det hadde begynt å verte vondt å sitte på eit sykkelsete p.g.a dette. Eg var også enda meir flau over dei. Likevel hadde eg ein kjærest eg var veldig intim med. Han ga uttykk for at han likte dei, men eg har aldri stolt 100% på at dette var sant. (Forholdet tok slutt etter ungdomskulen).

I 15-års-alderen begynte det å komme hudfolder i dei. I tilleg begynte typpen av lippene der klitoris høyrer til, stikke fram. Eg blei meir og meir flau.

Då eg var blitt 17 år, begynte det å bli flaut i fellesdysjsituasjon. Klitoris hadde en tedens til å stikke litt ut av dei som kjønnsleppene slik at det var vondt, p.g.a kontakt med tekstil.

Når eg blei 18 år var lippende veldigt rynkete. Tuppen av lippene der klitoris høyrer til stikker litt ut, i tillegg til at mykje av resten av lippene stikker ut. Sidan kjønnsleppene var blitt litt lengre i området ved klitoris, blei klitoris endeligt skikkeligt tildekka. Denne delen som dekker klitoris var på denne tida, normalt tjukk.

Nå er dei veldigt rynkete, med masse hudfolder. Dette gjelder bare dei indre kjønnslepper. Den delen av kjønnsleppene som /henger og slenger/ utanfor dei store kjønnslepper er kalde, veldig røde, mørke, og litt blålig i fargen. Dei har også masse kvite prikkar, som eg trur er talgkjertler som er tilstoppa. Dei kvite prikkane har vert der i mange år, og økt i anntall etterkvar som tida gjekk. Det kan mange gongar klø på en vond måte, når eg har på meg truser, p.g.a at lippene kjem i kontaktmed tekstil. Den delen som dekker til klitoris, har i tillegg /lagt på seg/. Altså den er blitt tjukk. Nå stikker heile denne fremste del ut av dei store kjønsleppene. Det virkar som om det er fettvev som gjer dei store.

Venlig hilen meg Relevante sykdommer/medisiner: Frisk.

Kvinne, 19 år

Svar

Hei!
Når jenter kommer i puberteten, starter den sekundære kjønnsutviklingen pga at kvinnelige kjønnshormoner blir produsert i eggstokkene. Som ledd i pubertetsutviklingen, vil de indre kjønnslepper også vokse og huden der blir foldete, dette er helt normalt. Størrelsen av de indre kjønnslepper varierer veldig fra kvinne til kvinne, og normalvariasjonen er stor. Mange unge kvinner tror og føler de har unormalt store indre kjønnslepper, og blir sjenert og flaue. Ved undersøkelse av de aller fleste av disse unge kvinnene, viser det seg at de indre kjønnsleppene deres er helt normale.

Noen kvinner er imidlertid veldig plaget bl.a. ved at de indre kjønnsleppene kommer i klem i forbindelse med fysisk aktivitet. Dersom dette er et uttalt problem og skaper mye smerter hos kvinnen, kan hun bli operert ved at de indre kjønnsleppene blir redusert. Slike operasjoner er veldig omdiskutert. Det er viktig å unngå unødvendige operasjoner på normale unge kvinner. Mulige komplikasjoner etter operasjonen er bl.a. redusert/ endret følelse i underlivet og økte smerter bl.a. pga stramt arrvev. Noen kvinner har imidlertid så store og vedvarende plager at de likevel blir operert. Det er gynekologer og plastikkirurger som utfører slike operasjoner på streng indikasjon.

Dette var litt generelt omkring dette temaet. Nå skal jeg svare så godt jeg kan på spørsmålene dine:
1. Størrelsen av de indre kjønnslepper er først og fremt genetisk og hormonelt betinget.
2. Trange klær kan øke ubehaget.
3. Veksten av de indre kjønnsleppene skjer i puberteten.
4. Onani vil ikke gjøre de indre kjønnslepper større.
5. Dersom du er veldig plaget og har store indre kjønnlepper, vil du kunne få tilbud om operasjon, offentlig eller privat.
6. Operasjonen går ut på å fjerne/ skjære bort ytre del av de indre kjønnsleppene og sy sårkantene sammen.
7. Komplikasjoner kan være bl.a. infeksjon i såret, at såret glir opp, endret/ redusert følelse i underlivet, stramt og vondt arrvev.
8. Komplikasjoner er heldigvis ikke veldig vanlig.
9. Hårfjerning ved elektrolyse er best dokumentert og utføres ved diverse private klinikker. Laser er nå også mye brukt, men har ikke så grundig dokumentasjon på langtidseffekter.
10. Dersom operasjon av kjønnslepper gjøres offentlig, er det vanlige egenandeler som gjelder. Operasjon på private klinikker vil trolig koste rundt kr 12000, pris vil variere fra klinikk til klinikk.

Jeg vil absolutt anbefale deg å bli henvist til en undersøkelse og vurdering hos en gynekolog. Dette først og fremst for å få en faglig vurdering av om de indre kjønnsleppene dine er normalt store eller ikke, samt for å få en grundig gjennomgang av dine tanker og eventuelle plager i forbindelse med dette. Det er ikke sikkert at en operasjon er den beste løsningen for deg. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-