Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stoffskifteprøver under graviditet.

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i uke 5. snakket med legen min i dag og han fortalte at jeg måtte kutte ned på levaxindosen. Han kunne nemlig se at jeg var overdosert. Jeg har da kanskje vært overdosert en stund i graviditeten og lurer på om dette kan ha hatt en effekt på barnet? Vet at ved lavt stoffskifte kan barnet få psykisk utviklingshemning o.l. Er det også en fare ved overdosering tidlig i svangerskapet? Jeg lå fint ift TSH i november så både jeg og fastlegen er usikker på hvordan det har endret seg så fort uten økning i doseringen. Jeg har endret dietten min og drikker mye melk og har kutta helt ut kaffe, kan dette ha en sammenheng? Har kjent de siste 3 ukene at jeg har hatt høyere puls, men trodde det var vanlig i 1 trimester.

Kvinne 34
Svar

  

I graviditeten skjer endringer i tyreoideatestene. TSH er den beste prøve i graviditeten, men man må være oppmerksom på at svangerskapshormonet HCG, på samme måte som tyroxin, presser TSH ned. Så et lavere nivå er TSH behøver ikke å bety overdosering av tyroxin. Laboratoriet som analyserer prøvene har sannsynligvis et referanseområde ved graviditet. Hvis det ikke er tilfelle, så har man disse regler , fra Veileder i endokrinologi : Tyroideasykdommer under graviditet og fødsel (legeforeningen.no)

  • I første trimester settes nedre referansegrense 0,4 mIU/L lavere og øvre referansegrense 0,5 mIU/L lavere      enn hos ikke-gravide.
  • Deretter gradvis økning til ikke-gravid referanseområde gjennom 2. og 3. trimester.

Så det er ingen grunn til å være bekymret eller å endre doseringen før ditt testresultat er vurdert i forhold til graviditeten.

Lykke til med det videre svangerskapet,

Vennlig hilsen Mette