image: Stoffskifteprøver under graviditet

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stoffskifteprøver under graviditet

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 28. Har tidligere for flere år siden blitt behandlet for lavt stoffskifte, men fikk ny lege som ikke så noen grunn til at jeg skulle fortsette med behandling. Jeg ba likevel om en blodprøve nå, og resultatene er som følger:

  • S-TSH 4,1
  • S-Fritt T4 10,2.

I juli 2019 lå TSH på 2,2 og Fritt T4 på 13,6.

Jeg er veldig bekymret for at dette kan ha skadet fosteret, og om det anbefales at jeg starter opp behandling nå. Jeg sliter med å få i meg fisk og spiser torsk eller fiskekaker 1 gang pr uke, og drikker to glass melk og spiser ost hver dag. Egg 2-3 ganger i uken. Går på lifeline care kosttilskudd for gravide (jod 175 µg). Trenger sårt litt info da jeg opplever at fastlegen min kanskje ikke tar dette så seriøst.

Kvinne 35
Svar

Normalverdiene for ‘stoffskifteprøver’ varierer fra laboratorium til laboratorium. I følge tabeller fra Trondheim er dine verdier av TSH både før og under graviditeten normale. Du har kanskje reagert på at fritt T-4 på 10,2 er litt lav? I Norsk Veileder i fødselshjelp skrives

Fritt-T4-metodene er mindre pålitelige og ikke sammenlignbare mellom laboratorier under graviditet. Variasjon i FT4 kan også skyldes endringer i serumproteiner i graviditeten. Enkelte målemetoder gir lavere FT4-konsentrasjon i siste del av svangerskapet.

Så det er TSH man forholder seg til. Det er altså ikke grunn til bekymring. Jodinntaket er bra.

Lykke til med siste del av graviditeten og fødselen.

Vennlig hilsen Mette

Illustrasjonsfoto øverst: Blue Planet Studio / Shutterstock / NTB