Stoffskifte i graviditeten

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål ang stoffskifte i graviditeten.
Jeg er i svangerskapsuke 33 og har såvidt jeg vet normal utvikling på foster og ingen komplikasjoner i graviditeten. Jeg har blitt gravid gjennom stimuleringsforsøk og har vært til ivf utredning ved Rikshospitalet. Jeg tror ikke stoffskiftehormonene mine har blitt sjekket som en del av ivf utredningen. Jeg har i praksis udiagnostisert anovulasjon og har fått svært ulike svar fra ivf legene på hva som kan være årsaken til dette. Da jeg leste om symptomene på lavt stoffskifte og at dette kan være farlig for foster gikk jeg til legen for å få sjekket dette. Mine hovedsymptomer som også var der før graviditeten er tretthet/økt søvnbehov, tørr hud, blekhet,nummenhet i armer, tiltaksløshet, konsentrasjonsproblemer og humørsvingninger. Jeg har normalt TSH (2,8) men likevel lavt nivå av fritt T4. (9,8 med en referanse fra 12-22). Prøvene ble tatt i svangerskapsuke 32. Kan det bety at jeg har lavt stoffskifte, men at dette ikke kommuniseres riktig mellom hypofysen og skjoldbrukskjertelen? Hva er farlig for foster er det høy TSH, eller lav T4? Jeg har lest at THS er en bedre indikasjon på stoffskifte enn T4 under graviditeten, hvor mye er det vanlig at T4 nivåene variere og når er det farlig? Bør jeg medisineres eller be om henvisning til en spesialist for videre oppfølging?

Svar

Hei de verdiene du oppgir for TSH og fritt T4 er helt ok når de er malt I svangerskapsuke 32. Dette betyr at skjoldbruskkjertelen responderer tilstrekkelig under gravidteteten får bade fosteret og deg.
Mitt råd vil være at du forsøker å ikke bekymre deg mer for dette. Det du kan gjøre er å kontrollere verdiene 6-8 uker etter fødselen. Jeg synes ikke du skal medisineres og det er heller ikke nødvendig å be om henvisning til specialist etter min mening.

Lykke til!