Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stikkende smerter med hormonspiral

Spørsmål

Etter mye tull med langvarige blødninger med Cerazette minipiller fikk jeg innsatt Mirena hormonspiral for litt over en måned siden. Uten hormonell prevensjon hadde jeg tendens til kortere syklus og rikelige blødninger, sikkert pga alderen min. Første døgn med spiralen hadde jeg kramper fra knærne til navlen, men god effekt av Ibux og Paracet. Småblødningene jeg hadde i starten har nå stoppet opp, og psykisk føler jeg meg også mye bedre enn med Cerazette. Det som plager meg nå, er imidlertid stikk nederst i magen noen ganger daglig. Jeg kan ikke beskrive det som annerledes enn at det føles som om livmoren "klemmer om" spiralen og at det føles som stikk. Er dette normalt? Vil det avta? Jeg har ingen tegn til infeksjon som f.eks feber eller utflod. Foruten disse "stikkene" merker jeg ingenting annet enn at jeg føler som tørrere i slimhinnene nedentil enn vanlig. Til info har jeg to barn, begge født med keisersnitt, men dette er mange år siden nå.

Kvinne 44
Svar

Både Cerazette og hormonspiralen Mirena inneholder hormon av typen gestagen, men mengden som frigis fra hormonspiralen inne i livmoren virker hovedsakelig på livmorslimhinnen så den blir tynnere og i en del tilfelle ikke gir blødning i det hele tatt. Gestagen vil også virke avslappende på muskulaturen i livmoren så menstruasjonssmerter blir redusert.  

Cerazette er en tablett og gestagenhormonet vil derfor virke mange steder i kroppen. Eggløsning hemmes på samme måte som med vanlig p-pille, men det er ikke risiko for blodpropp. Gestagen kan hos noen påvirke humøret, omtrent som med PMS, men konstant. 

Det virker som du er fornøyd med spiralen, men så er det de beskrevne stikkinger. Hvis det var en ‘normal’ bivirkning med spiralen, så ville den nok ikke være så populær, den brukes jo også for å redusere smerter. Jeg hefter meg ved en opplysning, at du har hatt keisersnitt to ganger. Det kan gi en svakhet eller forandring i livmorveggen, og det må utelukkes at spiralen har festet seg her, evt. har perforert (gått gjennom veggen). Jeg synes du skal ta kontakt med legen som har satt den inn, og hvis det er din fastlege evt. bli henvist til gynekolog som med ultralyd kan se om spiralen er på rett plass. 

Tørre slimhinner kan være en bivirkning av gestagenhormonet. Du kan uten resept kjøpe en svak østrogenkrem, Ovesterin.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-