Sterilitet

Spørsmål

sterilitet

hvis man har hatt klamydia, kan man finne ut om det har ført til noen ødeleggelser i underlivet og sterilitet? Jeg er nemlig behandlet for det, men er livredd for at jeg har fått varige men. Har vært til gynekologisk undersøkelse flere ganger, men de kan ikke se noe feil. Er det muligheter at det kan være skader legen ikke kan se med ultraundesøkelsen? Håper virkelig på svar, hilsen ei som ønsker å bli mor i framtiden

Medisiner: p-piller follimin

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

Det er umulig å se om du er steril eller ikke ved ultralydundersøkelse eller vanlig gynekologisk undersøkelse.

En klamydiainfeksjon kan gi sterilitet ved at egglederne "gror igjen", og derfor kommer ikke egget til livmorhulen for befruktning. For å slå fast om disse er åpne eller lukkede kan det gjøres en kontrastrøntgenundersøkelse kalt HSG (hysterosalpingografi). Det blir da lagt inn et lite kateter i livmorhulen og en røntgenlege setter inn kontrast og gjennomlyser med røntgenstråler. Hvis det er passasje vises det tydelig på bildet.

Det er neppe grunn til å gjøre en slik undersøkelse før du har prøvd å bli gravid, vanligvis starter man ikke med utredning for dette før etter ca. ett år med prøving.