Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sterilisering, fjerning av eggledere eller p-stav, Nexplanon

Spørsmål

Hei, samboer er lunken på å sterilisere seg, så da vurderer jeg å gjøre det selv ( selv om kostnad er høyere). Hvordan vurderes sterilisering av kvinner opp mot p-stav med tanke på risiko for uønskede svangerskap? Og er det mulig å be om at hele egglederne fjernes, og på den måten reduserer sjansen for at de gror sammen igjen? Med vennlig hilsen, Undrer

Kvinne 34
Svar

  

P-staven vil i de fleste tilfeller endre menstruasjonssyklus så ca. en tredel får mindre eller ingen blødning, en tredel omtrent samme blødning og en tredel mer blødning. Sikkerheten er meget god, meget nær 100%, men en del slutter med metoden på grunn av plagsomme blødninger.

Sterilisering foretas ved laparoskopi (kikkhullsoperasjon i full bedøvelse, som dagkirurgi med noen dagers sykmelding) hvor man avbryter kontakt mellom eggstokk og livmor. Jeg har forhørt meg ved en rekke klinikker, og alle tilbyr fjerning av egglederne, det gir 100% sikkerhet mot fremtidig graviditet. I tillegg gir fjerning av egglederne redusert risiko for eggstokkreft som er den alvorligste gynekologiske form for kreft.

Prisen for sterilisering av kvinne er 6 079 kr. Prisen for p-stav er  1200 kr og den varer i 3 år, det betyr at du må ha den skiftet ca. fem ganger før overgangsalderen med en samlet pris på 6 000 kr. Så prisen blir omtrent det samme ved de to metodene.

Man må være sikker på at man ikke under noen omstendigheter ønsker graviditet, før man lar seg sterilisere, men skulle det likevel bli et ønske, så er prøverørsbehandling en mulighet.

Vennlig hilsen Mette